Energie kcal
35 kcal
Energie kJ
146 kJ
Bílkoviny
0.7 g
Sacharidy
6 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
2 g
Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířeny v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť.
Jahody jsou bohatým zdrojem draslíku, má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Obsahují široké spektrum antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky.
Jahody (stejně jako například třešně) obsahují látky, které podporují rozpouštění kyseliny močové - tohoto využívají především jedinci postižení dnou.
Hodnota glykemického indexu jahod je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jahody se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Jahody je možné i sušit a lisovat do džusů.