Kurzy ATAC

Jahody čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Jahody čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

35 kcal

Energie kJ

146 kJ

Bílkoviny

0.7 g

Sacharidy

6 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.7 g) Sacharidy (6 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.4 %) Sacharidy (72.3 %) Tuky (7.8 %) Vláknina (11.5 %)

Jahody jsou plody jahodníku obecného (Fragaria vesca), dnes jsou nejvíce rozšířeny v mírném a subtropickém pásmu severní polokoule. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 2 - 3 cm, mají červenou barvu a sladkou chuť. 

Jahody a zdraví

Jahody jsou bohatým zdrojem draslíku, má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Obsahují široké spektrum antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky. Jahody (stejně jako například třešně) obsahují látky, které podporují rozpouštění kyseliny močové - tohoto využívají především jedinci postižení dnou. Hodnota glykemického indexu jahod je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Jahody v kuchyni

Jahody se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Jahody je možné i sušit a lisovat do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.