Energie kcal
98 kcal
Energie kJ
408 kJ
Bílkoviny
1.2 g
Sacharidy
20 g
Tuky
0.3 g
Vláknina
3 g
Po jablkách je banán druhé nejkonzumovanější ovoce světa. Je plodem banánovníku (Musa), byliny s dlouhou historií – poprvé ji zmiňují už buddhistické texty z dob kolem roku 600 před naším letopočtem, z roku 200 našeho letopočtu pak pocházejí první ověřené doklady o pěstování banánovníku (v Číně). Po roce 600 se začalo pěstování banánů šířit na africký kontinent, v roce 1502 byly první rostliny vysazeny ve střední Americe, jejíž země (především Kostarika) dnes patří k největším exportérům.
Plody jsou protáhlého tvaru se žlutou slupkou, hmotnost se běžně pohybuje od 150 do 200 gramů. Pro banány je typické jejich dozrávání při skladování.
Banány jsou bohatým zdrojem vlákniny, díky které mají schopnost výrazně ovlivňovat střevní peristaltiku.
Dále se pyšní výrazným podílem draslíku, mají tak nemalý vliv na činnost srdce a cév. Z důvodu nízkého podílu sodíku a vysokého množství draslíku v kombinaci se střední hodnotou glykemického indexu se tak banány staly oblíbenou součástí jídelníčku sportovců, a to především jako součást pozátěžové stravy.
Hodnota glykemického indexu banánu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Nejrozšířenější odrůdy, tj. banány odrůdy Cavendish, jsou měkké a sladké a konzumují se nejčastěji syrové.
Pro vaření a jiné tepelné úpravy obecně jsou určené tzv. plantainy, škrobové banány, plody banánovníku bylinného.
Banány se nejčastěji používají do:
- obilných kaší,
- ovocných salátů,
- dezert,
- zmrzlin.