Energie kcal
68 kcal
Energie kJ
281 kJ
Bílkoviny
1.2 g
Sacharidy
10.5 g
Tuky
0.6 g
Vláknina
6.4 g
Maliny jsou plody maliníku obecného (Rubus idaeus), botanicky blízce příbuzné ostružinám. Mají červenou barvu, jejich chuť je sladká. Původně pochází z Evropy a severní Asie, vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm.
Maliny jsou bohatým zdrojem draslíku, který má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Z prvků dále zastupují i vyšší podíl vápníku. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky.
Hodnota glykemického indexu malin je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Maliny se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Maliny je možné i sušit a lisovat do džusů.