Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Maliny čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Maliny čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

68 kcal

Energie kJ

281 kJ

Bílkoviny

1.2 g

Sacharidy

10.5 g

Tuky

0.6 g

Vláknina

6.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.2 g) Sacharidy (10.5 g) Tuky (0.6 g) Vláknina (6.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (7.5 %) Sacharidy (65.4 %) Tuky (8 %) Vláknina (19.1 %)

Maliny jsou plody maliníku obecného (Rubus idaeus), botanicky blízce příbuzné ostružinám. Mají červenou barvu, jejich chuť je sladká. Původně pochází z Evropy a severní Asie, vyskytuje se nejvíce v mírném pásmu Evropy, Asie a Ameriky. Plody dosahují průměrné velikosti kolem 1-2 cm. 

Maliny a zdraví

Maliny jsou bohatým zdrojem draslíku, který má pozitivní vliv na činnost srdce a cév. Z prvků dále zastupují i vyšší podíl vápníku. Jsou bohatým zdrojem antioxidantů, významná je například kyselina ellagová, u které byly prokázány protirakovinné účinky.
Hodnota glykemického indexu malin je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Maliny v kuchyni

Maliny se běžně konzumují syrové i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Maliny je možné i sušit a lisovat do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.