Kuzu puding

Najít jedince, který se dobrovolně přizná, že nemá mlsný jazyk, není v dnešní společnosti vůbec jednoduché. Protože všichni dobře víme, jak moc jsou jednoduché a rafinované cukry nebezpečné, vůbec neuškodí, když nastartujeme mozek k vyšším aktivitám a začneme přemýšlet, jak uspokojit záludné chutě a současně dát dárek i vlastnímu zdraví.

Pudingy jsou poměrně běžnou součástí našeho jídelníčku. Pokud je umíme udělat „chytře“, mohou se skutečně proměnit ve velmi zdravou variantu dezertu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pomineme-li lahodně sladkou chuť, která umí vydráždit smysly k nepříčetnosti, bude vhodné se věnovat racionálnějším výhodám. Nutriční spektrum je ukázkové – dominují sacharidy s hodnotami nízkého GI.

  2. Obsah bílkovin je nižší, důležité ale je, že jsou přítomny. Jejich dominantním zdrojem jsou chia semínka, výsledek je plnohodnotný a snadno stravitelný.

  3. Ve srovnání s bílkovinami je tuků trochu více. Zákonitě ale musíme jásat nad převahou omega-3, které pochází z dvojice chia semínek a konopného mléka. Zbytek mastných kyselin je většinově zastoupen nenasycenými formami. Prostě no comment.

  4. Protože máme na talíři puding, mělo by nám být jasné, že musí obsahovat nemálo rozpustných forem vlákniny. Platí to i v našem případě - orientačně nám tabulky ukazují poměr rozpustné a nerozpustné přibližně 2:1.

  5. Termicky je pokrm mírně ohřívající, rozproudí tedy krev nejenom z pozice sladké chuti.

  6. Energeticky je puding mírně jinového rázu, osobně jej vnímám z důvodu volby jednotlivých složek a způsobu jejich úpravy jako příznivě harmonizující.

  7. Na první pohled by se mohlo zdát, že dobrota bude posouvat acidobazickou rovnováhu do kyselých tendencí. Při bližším pohledu na vlastnosti jednotlivých surovin ale dojdeme k naprosto jiným závěrům. Kuzu je silně zásadotvorná potravina, připočteme-li k tomu obsah vápníku s hořčíkem, dostaneme naprosto opačný výsledek.

  8. Obsahu energie se bát nemusíme. Prezentujeme si sice dezert, ale nízké hodnoty jeho glykemického indexu prodlouží proces trávení a vstřebávání živin do velmi příznivých hodnot.

  9. I přesto, že jsme připravili dezert a konvence zeměpisných šířek, ve kterých žijeme, nás vedou směrem k jeho konzumaci až po jídle, z hlediska trávicích pochodů a následných dopadů na chování těla (acidobazická rovnováha, plynulost trávení aj.) nám jasně říkají, že správně je sníst tuto sladkost před jídlem.

  10. Kombinace použitých surovin nám umožňuje dát dezert i dětem od jednoho roku. Jsem ochoten garantovat, že vás za to budou milovat. Navíc můžeme jako zodpovědní rodiče žít v blažené vědomosti, že díky zvýšenému příjmu omega-3 tuků podporujeme správný vývoj mozku našich ratolestí.

  11. Obsahy a poměry živin včetně zastoupené energie umožňují použít puding i jako alternativu svačiny – dopolední nebo odpolední.

  12. Jediné, co mi na dnešním receptu trochu vyvádí z rovnováhy, je cena kuzu škrobu (použití podstatně levnější kuzu mouky bohužel není z důvodu hygroskopicity a želírujících vlastností až tak dokonalé). Trochu se mi z ní protočily zorničky, na krátký okamžik jsem měl tendenci sáhnout po solamylu či jiné šílené (ale levné) variantě. Rozum ale kázal – když zdravý recept, tak se vším všudy…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.