Energie kcal
318 kcal
Energie kJ
1329 kJ
Bílkoviny
4 g
Sacharidy
65 g
Tuky
1 g
Vláknina
10 g
Broskev je plod broskvoně obecné (Prunus persica), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kdy tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 50 do 200 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.
Broskev je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu sušené broskve je střední (vyšší než u čerstvé). Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sušená broskev se běžně přidává do:
- dezertů,
- kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.