Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Švestky sušené

Kategorie: Ovoce / Sušené

Švestky sušené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

310 kcal

Energie kJ

1294 kJ

Bílkoviny

3.3 g

Sacharidy

62.5 g

Tuky

1 g

Vláknina

12.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.3 g) Sacharidy (62.5 g) Tuky (1 g) Vláknina (12.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.5 %) Sacharidy (84.5 %) Tuky (2.9 %) Vláknina (8.1 %)

Švestky jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica), které mají modrou až světle fialovou barvu. Jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 3-7 cm, mají charakteristicky sladkou chuť. Původně pochází z Kavkazu, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.

Švestky sušené a zdraví

Sušené švestky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Obsahují vyšší podíl rozpustných forem vlákniny, díky kterým ovlivňují peristaltiku střevního traktu a konzistenci stolice - mají mírně projímavé účinky. Hodnota glykemického indexu sušených švestek je mírně vyšší než u čerstvých. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Švestky sušené v kuchyni

Sušené švestky se běžně přidávají do:
dezertů,
kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.