Energie kcal
310 kcal
Energie kJ
1294 kJ
Bílkoviny
3.3 g
Sacharidy
62.5 g
Tuky
1 g
Vláknina
12.5 g
Švestky jsou plody slivoně švestky (Prunus domestica), které mají modrou až světle fialovou barvu. Jejich velikost se běžně pohybuje v rozmezí 3-7 cm, mají charakteristicky sladkou chuť. Původně pochází z Kavkazu, jsou typické pro mírné a subtropické pásmo.
Sušené švestky jsou bohatým zdrojem draslíku, mají proto vliv na činnost srdce a cév. Obsahují vyšší podíl rozpustných forem vlákniny, díky kterým ovlivňují peristaltiku střevního traktu a konzistenci stolice - mají mírně projímavé účinky. Hodnota glykemického indexu sušených švestek je mírně vyšší než u čerstvých. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sušené švestky se běžně přidávají do:
- dezertů,
- kaší.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.