Krémová polévka z černého kořene

Ačkoliv nám plodina s názvem „černý kořen“ může evokovat přísadu do čarodějnických lektvarů, jedná se o lahodnou zeleninu, jejíž chuť připomíná petržel, mrkev, mandle či něco mezi tím. A i když se do výroby magických elixírů z černého kořene pouštět nebudeme, o kouzla dnes nouze nebude. Uvaříme si totiž polévku, která nás okouzlí svou chutí, vůní i nutričními hodnotami, plynoucími z použití této netradiční zeleniny.

Černý kořen je zeleninou nejen lahodnou, ale také výživnou. Je zdrojem vitamínů A, B1, B2, C a taky vitamínu E. Z minerálních látek pak obsahuje například draslík, fosfor, hořčík, vápník nebo třeba železo. Pusťme se tedy nyní do kuchyňského kouzlení a čarování a uvařme si neodolatelnou krémovou polévku z černého kořene.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Polévky hrají nemalou roli ve výživě nejen naší populaci. Má tedy smysl jim věnovat pozornost nejen z nutričníhohlediska, ale především z chuťovéhopohledu, který u většiny strávníků hraje tu podstatně důležitější roli.

  2. Náš dnešní výtvor nejenomže vypadá dobře a ještě líp a netradičně chutná, ale i nutričně na tom vůbec není špatně. Obsah brambor vede polévku vysokosacharidovýmsměrem. Protože v naprosté většině případů konzumujeme polévky jako první chod, je tato informace velmi důležitá (z hlediska trávicích pochodů je vždy lepší nejprve jíst vysokosacharidové pokrmy). Protože jsme polévku uvařili a rozmixovali, bude se výsledná hodnota glykemického indexui přes poměrně vysoké zastoupení vlákninypohybovat ve středních úrovních.

  3. Osobně mám radost z faktu, že polévka má nízký obsah tuků. Zběžný pohled na jejich poměr vůči bílkovinám i sacharidům mi říká, že na talíř nakládám nutričně vyvážený chod. Protože pochází ze sójové smetany, poměr mezi nasycenými a nenasycenými není vůbec špatný a hraje do noty našemu zdraví.

  4. Už zmiňované bílkovinyjdou zastoupeny v poměrně hezkém množství. Není to samozřejmě žádný proteinový zázrak, je potřeba si ale uvědomit, odkud bílkoviny pochází. Kdybychom připravovali luštěninovou polévku, byla by to jiná písnička…

  5. Termicky se polévka bude chovat jako mírně ohřívající. Hlavní odpovědnost nese použitý pepř. V zimním období je to velkým přínosem, buďme za to rádi.

  6. Energeticky zastupuje polévka na první pohled vyšší poměr jin tendencí. Himalájská sůltady funguje jako vyrovnávací jang protipól.

  7. Použití česneku by mělo zaručovat určité množství antioxidantůa imunostimulačníchlátek. Bohužel tepelná úprava část z nich zničí, ve výsledku se ale radujme i z toho zbytku, co zůstane.

  8. Černý kořen je specifikum, které nenajdeme v každém obchodě. Postupně se ale začíná objevovat a jeho popularita do budoucna poroste. Důvodem je specifická chuť a pochopitelně široké spektrum zdraví prospěšných živin, které obohatí náš jídelníček nejen v zimním období, v průběhu kterého se poměrně dobře skladuje (ve sklepě v písku podobně jako jiné druhy kořenové zeleniny).

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

21 Kč / celá porce

Kategorie

Polévky

Vhodné pro





Podobné recepty