Energie kcal
208 kcal
Energie kJ
867 kJ
Bílkoviny
2 g
Sacharidy
10 g
Tuky
17 g
Vláknina
2 g
Sójová smetana je rostlinnou náhražkou živočišné smetany. Vyrábí se ze sójových bobů (Glycine max), často s přidáním rostlinného oleje a řady dalších surovin (zahušťovadel, ochucovadel, stabilizátorů, emulgátorů aj.).
Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje sójová mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými. Sójová smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Sójová smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.