Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Smetana sójová tekutá

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Smetana sójová tekutá

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

208 kcal

Energie kJ

867 kJ

Bílkoviny

2 g

Sacharidy

10 g

Tuky

17 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (2 g) Sacharidy (10 g) Tuky (17 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4 %) Sacharidy (20.2 %) Tuky (73.9 %) Vláknina (1.9 %)

Sójová smetana je rostlinnou náhražkou živočišné smetany. Vyrábí se ze sójových bobů (Glycine max), často s přidáním rostlinného oleje a řady dalších surovin (zahušťovadel, ochucovadel, stabilizátorů, emulgátorů aj.).

Sójová smetana a zdraví

Ve srovnání se smetanou vyráběnou z živočišných zdrojů obsahuje sójová mnohem příznivější poměr jednotlivých skupin tuků - převažují nenasycené nad nasycenými. Sójová smetana má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Sójová smetana v kuchyni

Sójová smetana má široké využití. Je možné ji použít:
- jako ochucovadlo do čaje nebo kávy,
- do kaší,
- pro zjemnění polévek,
- do omáček,
- jako součást smoothie,
- do dezertů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.