Energie kcal
73 kcal
Energie kJ
303 kJ
Bílkoviny
1.4 g
Sacharidy
14 g
Tuky
0.4 g
Vláknina
2.2 g
Černý kořen (Scorsonera hispanica) je kořenová zelenina, původně nazývaná Hadí mord španělský. Pochází z jižní Evropy.
Černý kořen je poměrně bohatý na obsah rozpustné vlákniny inulínu, který slouží jako potrava (prebiotikum) pro střevní mikroflóru (probiotika). Má tedy přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkci imunitního systému. Jako většina ostatních druhů zeleniny i černý kořen je významným zdrojem dras
Černý kořen obsahuje latex, který má výrazně hořkou chuť. Je proto potřeba kořen před jeho přípravou důkladně umýt a zbavit jej černé barvy na povrchu. Protože je latex velmi lepkavý, je vhodné kořen nejprve krátce povařit a následně oloupat. Černý kořen má velmi jemnou chuť vzdáleně podobnou mandlím nebo kokosu. Používá se podobným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny, nejčastěji tepelně upravovaný - je možné jej vařit, dusit, péct. Používá se jako součást:
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
- vývarů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.