Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Černý kořen

Kategorie: Zelenina / Kořenová

Černý kořen

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

73 kcal

Energie kJ

303 kJ

Bílkoviny

1.4 g

Sacharidy

14 g

Tuky

0.4 g

Vláknina

2.2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (1.4 g) Sacharidy (14 g) Tuky (0.4 g) Vláknina (2.2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.1 %) Sacharidy (80.9 %) Tuky (5 %) Vláknina (6.1 %)

Černý kořen (Scorsonera hispanica) je kořenová zelenina, původně nazývaná Hadí mord španělský. Pochází z jižní Evropy.

Černý kořen a zdraví

Černý kořen je poměrně bohatý na obsah rozpustné vlákniny inulínu, který slouží jako potrava (prebiotikum) pro střevní mikroflóru (probiotika). Má tedy přímý vliv na kvalitu trávicích pochodů a funkci imunitního systému. Jako většina ostatních druhů zeleniny i černý kořen je významným zdrojem dras

Černý kořen v kuchyni

Černý kořen obsahuje latex, který má výrazně hořkou chuť. Je proto potřeba kořen před jeho přípravou důkladně umýt a zbavit jej černé barvy na povrchu. Protože je latex velmi lepkavý, je vhodné kořen nejprve krátce povařit a následně oloupat. Černý kořen má velmi jemnou chuť vzdáleně podobnou mandlím nebo kokosu. Používá se podobným způsobem jako ostatní druhy kořenové zeleniny, nejčastěji tepelně upravovaný - je možné jej vařit, dusit, péct. Používá se jako součást: 
- zeleninových obloh,
- salátů,
- polévek,
​- vývarů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.