Kokosová kaše

Tuky jsou velmi silným nositelem senzorických vlastností potravin. Zjemňují chuť, což ocení každý mlsný jazýček. Tato charakteristika s sebou ale přináší riziko poměrně vysokého příjmu energie. Navíc tuky ve stravě velmi málo ovlivňují pocit zasycení, takže máme tendenci z pozice chutí sníst více, než je pro naše tukové polštáře zdrávo.

Pojďme se proto podívat na to, jak je možné vyrobit dezert, který plnohodnotně splní představy provokativně jemné chuti a současně v oblasti nutričních i energetických parametrů bude v mezích rozumné normy.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Dezerty mají velmi často problém v oblasti vysokého glykemického indexu, přebytku energie, tuků a nedostatku bílkovin. Z pozice této logiky se tedy zaměřme na hodnocení i dnešního receptu, kde pochopíme, jak moc úspěšní jsme při jeho plánování byli.

  2. Předně – dezert je typicky vysokosacharidový. Tento parametr ovládají komplexní cukry dotované jednoduchými z použitého ananasu. Výsledná hodnota glykemického indexu se pohybuje v oblasti nízkého, takže první výhra je na naší straně.

  3. Obsah vlákniny je nadprůměrný, také nemalou měrou přispívá k harmonizaci glykemického indexu.

  4. Zastoupení bílkovin je poměrně nízké. Klíčovým srovnáním je jejich poměr vůči tukům, kde tuky dvojnásobně převažují. V tomto případě nemůžeme mluvit o dokonalé harmonii. Útěchou pro nás bude, že bílkoviny přítomné jsou. Pochází z rostlinných zdrojů, jsou tedy dobře stravitelné.

  5. Tuky se nám v oblasti jejich absolutního množství podařilo udržet v normě. Pouze parametr poměru vůči bílkovinám je mimo optimální rovnováhu. Tuky jsou převážně nasycené, této informace se ale nelekněme. Zastoupeny jsou formy, které umí naše zdraví podporovat. Za to je potřeba poděkovat jejich zdroji, tedy "božskému“ kokosu.

  6. Množství energie je tak akorát na to, abychom si v rámci svačiny dali jednu naši porci s vědomím, že spáchaný hřích je energeticky v normě. Lehkou zpátečku by měli zařadit pouze ti, kteří mají v plánu redukci hmotnosti.

  7. Z hlediska zastoupení energií dominují uvolňujícísměry.

  8. Konzumací dezertu se lehce ochladíme. Skvělá informace pro léto, s velkou opatrností už ale manipulujme v zimě.

  9. Acidobazická charakteristika půjde mírně kyselinotvorným směrem.

  10. Pokud „sečteme“ a podtrhneme všechny výše diskutované parametry, zjistíme, že máme na talíři poměrně zajímavou směsku vlastností, která vesměs vychází v prospěch našeho zdraví. Toto hodnocení možná nevyznívá nadšeně, tím se ale nenechme zmást. Řečeno jinak – dnešní dezert neobsahuje nic, čeho bychom se měli obávat, snad s výjimkou ochlazujícího dopadu při konzumaci v krutých mrazech.

  11. U sportovců mě napadá, že díky převaze tuků a rozumné hodnotě glykemického indexu se tento dezert bude líbit jako lehká svačinka před vytrvalostním výkonem.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

6 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro





Podobné recepty