Energie kcal
56 kcal
Energie kJ
234 kJ
Bílkoviny
0.5 g
Sacharidy
11 g
Tuky
0.2 g
Vláknina
3 g
Ananas je plodem ananasovníku chocholatého (Ananas comosus), který je typický pro tropické a subtropické oblasti. Největšími světovými producenty jsou USA, Čína, Filipíny a Brazílie. Původně pochází z Paraguaye a Brazílie.
Ananas je bohatým zdrojem draslíku, má tak vliv na činnost srdce a cév. Obsahuje enzym bromelin, který pomáhá štěpit bílkoviny - v tomto směru konzumace ananasu napomáhá trávení.
Ananasová šťáva obsahuje kyselinu glykolovou, která má společně s enzymy leptavé účinky. Při manipulaci se syrovým ananasem je vhodné používat rukavice a nesahat do očí. Vyšší konzumace syrového ananasu může takto podráždit sliznice.
Hodnota glykemického indexu ananasu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Ananas se běžně konzumuje syrový i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
- kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Ananas se používá k sušení, běžně se lisuje do džusů.