Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Ananas čerstvý

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Ananas čerstvý

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

56 kcal

Energie kJ

234 kJ

Bílkoviny

0.5 g

Sacharidy

11 g

Tuky

0.2 g

Vláknina

3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.5 g) Sacharidy (11 g) Tuky (0.2 g) Vláknina (3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.7 %) Sacharidy (82.3 %) Tuky (3.2 %) Vláknina (10.7 %)

Ananas je plodem ananasovníku chocholatého (Ananas comosus), který je typický pro tropické a subtropické oblasti. Největšími světovými producenty jsou USA, Čína, Filipíny a Brazílie. Původně pochází z Paraguaye a Brazílie.

Ananas a zdraví

Ananas je bohatým zdrojem draslíku, má tak vliv na činnost srdce a cév. Obsahuje enzym bromelin, který pomáhá štěpit bílkoviny - v tomto směru konzumace ananasu napomáhá trávení. Ananasová šťáva obsahuje kyselinu glykolovou, která má společně s enzymy leptavé účinky. Při manipulaci se syrovým ananasem je vhodné používat rukavice a nesahat do očí. Vyšší konzumace syrového ananasu může takto podráždit sliznice. Hodnota glykemického indexu ananasu je střední. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Ananas v kuchyni

Ananas se běžně konzumuje syrový i v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Ananas se používá k sušení, běžně se lisuje do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.