Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky jáhlové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky

Vločky jáhlové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

386 kcal

Energie kJ

1614 kJ

Bílkoviny

11 g

Sacharidy

69 g

Tuky

4 g

Vláknina

7.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (11 g) Sacharidy (69 g) Tuky (4 g) Vláknina (7.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (11.9 %) Sacharidy (74.8 %) Tuky (9.3 %) Vláknina (3.9 %)

Jáhlové vločky se vyrábí lisováním napařených loupaných zrn prosa (Panicum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Jáhlové vločky a zdraví

Jáhlové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou významným zdrojem nerozpustných forem vlákniny, které komplikují jejich stravitelnost. Z tohoto důvodu je vhodné je nejíst syrové, ale před konzumací je různými způsoby upravovat. Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Jáhlové vločky v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí. 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.