Hráškový dip s bramborem

Máte-li chuť připravit snadno dostupnou rychlovku, dobře stravitelnou a nutričně vyváženou, nabízím dnes možnost jedné takové v podobě zapékaných brambor s hráškovým dipem. Z několika důvodů jsem jej zařadil do jídelníčku Detoxikačních víkendů, vřele doporučuji vyzkoušet i v domácích podmínkách.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Zběžný pohled do nutriční tabulky napoví, že máme na talíři poměrně vyvážený pokrm. Alespoň z hlediska poměrů makroživin. Hlavním zdrojem bílkovin je hrášek, celkově si troufám tvrdit, že jejich aminokyselinové spektrum je poměrně vyvážené, úroveň stravitelnosti víc než dobrá.

  2. V celkovém množství živin převažují sacharidy, většinově komplexního rázu (kombinace brambor, zeleniny a luštěnin ani nemůže poskytnout nic jiného). Od toho se odvíjí i glykemický index, který je celkově u celého pokrmu velmi nízký.

  3. Tuků je minimum. Pomineme-li tepelnou úpravu oleje, u kterého jsme se snažili nepřekročit pomyslnou hranici jeho přepálení (cca 180ºC), je převažující zbytek tuků v syrové a technologicky neupravené podobě. Protože pochází z lněných semínek, můžeme se těšit na nemalý přísun omega-3 forem.

  4. Bylo by tragické, kdybychom nezmínili nemalý obsah vlákniny. Konzumací receptu můžeme očekávat příznivé reakce trávicího traktu v podobě stabilní peristaltiky střev. Opatrně by měli k receptu přistupovat především malé děti případně dospěláci s dlouhodobým deficitem vlákniny ve stravě nebo se záněty střev, u kterých toto množství vlákniny nemusí být zrovna výhrou.

  5. Celkové množství energie v jedné porci je ukázkově přiměřené, držící se spodní hranice populační normy. Já bych recept stručně označil jako střídmý.

  6. Termicky je pokrm mírně ohřívající. Syrová zelenina tlumí vliv koření a tepelné úpravy.

  7. Energeticky je pokrm s převažující tendencí jin. Skvěle se tak hodí k detoxikačnímu jídelníčku, jehož je tento recept součástí.

  8. Acidobazicky se recept bude chovat vyváženě. Tedy žádná snaha o nežádoucí překyselení.

  9. Brambory se snažme moc nepřipálit. Pojem zdravý má svoje pravidla a charakteristiky, mezi které by neměla patřit konzumace připálených surovin s vysokým obsahem karcinogenních látek.

  10. Z důvodu nižšího zastoupení energie by neměli váhat především jedinci snažící se o redukci nadváhy. Najíte se dosyta, aniž by tělo trpělo přebytkem energie. Skutečně velká výhoda.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

18 minut

Přibližná cena

12 Kč

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro





Podobné recepty