Čočkový salát s uzeným tofu

Pod pojmem „salát“ není nezbytně nutné si představovat pouze hromadu zeleniny. Je možné připravit i varianty, které jsou nutričně z pozice obsahu makroživin podstatně variabilnější, aniž by součástí takového receptu muselo být zákonitě maso či plody moře.

S převahou luštěnin ve správně upravené podobě se tak vydejme vstříc dobrodružství, na jehož konci bude servírována odměna formou nevšedního chuťového zážitku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. I přes gramážní převahu sacharidů, které disponují velmi nízkou hodnotou glykemického indexu, salát inklinuje spíše k proteinovému charakteru. Bílkoviny pochází z luštěnin, k dokonalosti jim chybí pouze přítomnost kváskového pečiva. O tom si ale každý strávník z pozice svobodné vůle rozhodne sám, standardní součástí receptu pečivo není.

  2. Vláknina je zastoupena v přiměřeném množství. Má tendenci snižovat hodnotu GI, která je už tak hodně nízká v celém receptu. Převažují nerozpustné frakce vlákniny, jejich stravitelnost jsme zlepšili tepelnou úpravou jejich zdrojů.

  3. Tuků je poměrově i gramážně tak akorát. Z toho mám osobně stejně velkou radost jako z faktu, že převažují nenasycené formy.

  4. Množství energie, které pojme náš trávicí trakt po konzumaci salátu, je relativně nízké. Z tohoto důvodu bych označil recept jako dietní.

  5. Úroveň stravitelnosti je náročnější. Určitého zlepšení jsme dosáhli namáčením čočky a důkladnou tepelnou úpravou, vždy je ale potřeba počítat s tím, že výsledek nemůže být „dokonalý“.

  6. Energetické tendence převažují uvolňující. Jediné vyvažující faktory jsou sůl a tepelná úprava. V tomto směru bychom se k pomyslné rovnováze posunuli zařazením už zmíněného kváskového pečiva.

  7. Termicky se recept bude chovat mírně ohřívajícím způsobem.

  8. Acidobazické tendence budou směřovat k mírně kyselinotvorným hodnotám – důvodem je především vysoký obsah bílkovin.

  9. Menší porci dnešního receptu bych se nebál nabídnout i dětem od cca 18 měsíců. Tady obecně platí, že vyšší příjem bílkovin, navíc z luštěnin typických vyšším poměrem antinutričních látek, způsobuje v tomto věkovém období nepříjemné trávicí potíže typu nadýmání a plynatosti.

  10. Protože je salát typicky luštěninový, nedával bych jej sportovcům jako pozátěžové jídlo, zbytečně se zpomalí proces regenerace.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

12 minut

Přibližná cena

21 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro





Podobné recepty