Energie kcal
148 kcal
Energie kJ
617 kJ
Bílkoviny
14 g
Sacharidy
2 g
Tuky
8.5 g
Vláknina
2 g
Tofu je výrobek ze sójových bobů (Glycine max), které se označuje jako sójový nefermentovaný sýr. Vyrábí se srážením ze sójového mléka a následným uzením (průmyslově tekutým kouřem). Původně pochází z Číny. Patří k tradičním jídlům asiatů, v dnešní době je z důvodu globálního zájmu o sójové produkty a vegetariánství rozšířené po celém světě.
Tofu uzené je bohatým zdrojem draslíku, vápníku i hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce. Stravitelnost tofu je podstatně lepší, než u samotných sójových bobů. Tofu uzené má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Tofu uzené má samotné poměrně nevýraznou chuť. Slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady receptů, je možné jej konzumovat i bez ochucení. Používá se do slaných i sladkých receptů:
- polévek,
- salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
- omáček,
- karbanátků,
- salámů,
- pomazánek,
- smoothie,
- pudinků,
- dortů.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.