Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Tofu uzené

Kategorie: Luštěniny / Ostatní

Tofu uzené

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

148 kcal

Energie kJ

617 kJ

Bílkoviny

14 g

Sacharidy

2 g

Tuky

8.5 g

Vláknina

2 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (14 g) Sacharidy (2 g) Tuky (8.5 g) Vláknina (2 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (39.7 %) Sacharidy (5.7 %) Tuky (51.9 %) Vláknina (2.7 %)

Tofu je výrobek ze sójových bobů (Glycine max), které se označuje jako sójový nefermentovaný sýr. Vyrábí se srážením ze sójového mléka a následným uzením (průmyslově tekutým kouřem). Původně pochází z Číny. Patří k tradičním jídlům asiatů, v dnešní době je z důvodu globálního zájmu o sójové produkty a vegetariánství rozšířené po celém světě. 

Tofu uzené a zdraví

Tofu uzené je bohatým zdrojem draslíku, vápníku hořčíku - tyto prvky mají zásadní význam pro činnost srdce. Stravitelnost tofu je podstatně lepší, než u samotných sójových bobů. Tofu uzené má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Tofu uzené v kuchyni

Tofu uzené má samotné poměrně nevýraznou chuť. Slouží jako základní surovina pro přípravu celé řady receptů, je možné jej konzumovat i bez ochucení. Používá se do slaných i sladkých receptů:
polévek,
salátů,
- hlavních chodů jako zdroj plnohodnotných bílkovin,
omáček,
karbanátků,
salámů,
pomazánek,
smoothie,
pudinků,
dortů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.