Buckwheat gingerbread with nuts

Ginger cakes are typical mainly for their characteristic taste. In the commercial area in the common shopping stores we meet most of the time products the problem of which is the high level of simple sugars, often together with saturated fats and, last but not least, a lot of „unnecessary“ additives.

Though, dexterous hands of a balanced diet enthusiast are able to make a home-made sweet-tasting cake, possessing a totally different traits. And all that with knowing that the final taste will meet your own expectations.

So let´s get down to work. Traditionally, this recipe is nothing demanding, nothing difficult to be made.

Preparation

We rinse buckweat, pour it with water and leave to saok for about 6 hours. If we start cooking in the early morning time, it is better to soak the buckweat over night. In the morning we outpour the remained water and we can just start! We put the swolen buckweat into a bowl, we add one sweet grated apple, honey, psyllium, carob, two spoonfuls of gingerbread spices and a spoonful of cinnamon. We also pour hazelnut milk, coconut oil and then we blend the mixture until it becomes soft pliable buckweat dough.

The dough is then enriched by raisins and a larger portion of the prepared hazelnuts (around 20g) chopped into pieces. We stir organic gingerbread baking powder into the dough, pouring the whole mixture onto a rectangular baking form and we put it into an oven, preheated on 170 grades of Celsius (338 grades of Fahrenheit). At this temperature it will take around 45 minutes, during this time our flat will be fragranted by gingerbread. After three quarters of an hour we take the gingerbread out of the oven, unload it and sprinkle the top with the rest of the chopped hazelnuts. Finally, we impatiently wait until the soft dessert has got cooler. Now it´s the time to enjoy its delicious taste and typical flavor of cinnamon, clove and star anise.

Bon appetite…

Tip: Gingerbread itself isn´t especially sweet so all intensive sweet taste lovers are recommended to use a sweeter kind of apples or to sweeten it with a little birch sugar or sprinkle the birch sugar over the gingerbread top.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. U sladkostí, které jsou v naprosté většině případů typicky vysokosacharidové, mám vždy největší radost z toho, že je umíme připravit nutričně vyvážené. To znamená, že zastupují dostatečné množství bílkovin, máme pod kontrolou objem i kvalitu tuků a současně hodnota glykemického indexu je na optimální úrovni. A všechno toto se nám dnes skvěle podařilo.

  2. Ryze rostlinné bílkoviny jsou dobře stravitelné. V celkovém množství převažují nad tuky, což je většinou naším cílem.

  3. Tuky převažují nenasycené, jejich množství je na únosném minimu. To znamená, že si na perníku mohou s chutí pochutnat i lidé snažící se zhubnout nějaké to kilo.

  4. Líbí se mi celkové množství vlákniny. V jedné porci perníku třetina doporučené denní dávky, tomu říkám vzácnost.

  5. Celkové množství energie v jednom kousku odpovídá jedné středně velké svačině. Od tohoto faktu by se měla odvíjet i naše snaha o manipulaci s perníkem v rámci celodenního systému stravování.

  6. Termicky je perník mírně ochlazující, z acidobazického hlediska pak středně kyselinotvorný.

  7. Jako sportovec si s radostí vychutnám perník i jako poslední jídlo před tréninkem, kde mi z pozice obsahu živin správným způsobem nastartuje metabolismus a kvůli chuti zvedne náladu.

  8. Protože neustále roste počet inzulínově rezistentních jedinců a následně diabetiků 2.typu, vyplatí se poznamenat, že i tato nemalá skupina populace si může s chutí a radostí užít dnešní dobroty.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

60 minutes (excluding soaking)

Přibližná cena

11 Kč / jedna porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro








Podobné recepty