Kategorie: Ořechy a semena / Ořechy
Energie kcal
650 kcal
Energie kJ
2718 kJ
Bílkoviny
12.5 g
Sacharidy
15 g
Tuky
57.5 g
Vláknina
8.5 g
Jedná se o plod keře Lísky obecné (Corylus avellana), který se hojně vyskytuje na našem území a téměř v celé Evropě, v přilehlých oblastech Asie a v severní Africe. Největším producentem je Turecko.
Ořechy jsou výborným zdrojem omega-9 tuků a některých vitamínů (E, B3, B6, C a kyseliny listové). Z minerálních látek je důležitý obsah draslíku, hořčíku a vápníku. Tyto látky podporují funkci mozku a srdečně-cévního systému, konzumace lískových ořechů je proto vhodná:
- pro studenty,
- pro těhotné ženy,
- při nervovém či fyzickém vyčerpání,
- v prevenci a léčbě ledvinových kamenů,
- pro celkové zklidnění organismu.
Ořechy mají nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Olej z lískových ořechů je využíván také v kosmetice pro regeneraci a hydrataci pokožky. Ořechy jsou také bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství.
Stejně jako ostatní ořechy je vhodné konzumovat lískové ořechy syrové, ale využívají se také při:
- výrobě čokolád,
- pečení a přípravě moučníků, müsli, dezertů a kaší,
- výrobě oříškového másla,
- do omáček k masům nebo do paštik,
Olej z jader se běžně používá jako dochucovadlo.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.