Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Jablko čerstvé

Kategorie: Ovoce / Čerstvé

Jablko čerstvé

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

52 kcal

Energie kJ

215 kJ

Bílkoviny

0.4 g

Sacharidy

10 g

Tuky

0.3 g

Vláknina

2.6 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0.4 g) Sacharidy (10 g) Tuky (0.3 g) Vláknina (2.6 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (3.3 %) Sacharidy (81.4 %) Tuky (5.3 %) Vláknina (10.1 %)

Jablko (malvice) je plod jabloně (Malus), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 60 do 300 g. 

Jablko a zdraví

Jablko je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu je nízká. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Jablko v kuchyni

Jablko se běžně konzumuje syrové nebo v různých formách tepelných úprav, nejčastěji jako:
kompot,
- surovina pro výrobu marmelád a džemů,
- součást dezertů,
- surovina pro výrobu zmrzlin,
- součást kaší a ovocných salátů.
Jablko se používá i k sušení nebo se lisuje do džusů.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.