Adzuki pasta s bazalkou

Fazole adzuki jsou velmi vděčnou potravinou pro mnohé situace. Pro vegetariány je bohatým zdrojem poměrně kvalitních bílkovin, u redukce nadváhy zase oplývá naprostým minimem tuků. Jejich chuť, která u mnoha strávníků naprosto zásadním způsobem rozhoduje o tom, zda potravinu budou jíst či nikoli, také nemůžeme nazvat „fádní“.

Pojďme se tedy podívat na výrobu pasty, která svými vlastnostmi překvapí na mnoha frontách.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pasta je typicky vysokosacharidovým pokrmem. Poměr všech živin je ukázkově vyvážený, použiju na toto příměr „harmonický“.

  2. Sacharidy jsou komplexní, nízkoglykemické, zastoupení vlákniny je poměrově vůči ostatním složkám také ukázkové.

  3. Obsah bílkovin je také příkladný. Pochází z fazolí, proti jejich aminokyselinovému spektru mohou někteří protestovat. V těchto případech bych k receptu přidal ještě kváskové pečivo, což v mnoha situacích tak stejně i dopadne.

  4. Jak už zaznělo, adzuki jsou prakticky bez tuků. My jsme v průběhu přípravy receptu menší množství použili. Jejich dávka je ale dostatečně přiměřená pro to, aby celkový výsledek byl v rámci poměrů živin vyvážený a současně množství energie nepřevyšovalo rozumnou normu. Tím chci říci, že náš recept splňuje parametry dietního pokrmu.

  5. Hodnota glykemického indexu je suverénně a extrémně nízká. U luštěninových receptů je toto typické, není se tedy čemu divit.

  6. Termicky bude pokrm mírně ochlazující. Použité koření tuto vlastnost sice zmírní, ale nezvrátí.

  7. Acidobazická platforma organismu se bude po konzumaci paštiky tendenčně pohybovat kyselinotvorným směrem.

  8. Šťouralové budou namítat, že luštěniny jsou zbytečně bohatým zdrojem antinutričních látek. To je holý fakt pouze do okamžiku, než procesem klíčení a důkladné tepelné úpravy naprostou většinu těchto složek odstraníme.

  9. Úroveň stravitelnosti je vždy u luštěnin náročnější. Máme možnost ji ale zmírnit už zmíněným klíčením, tepelnou úpravou a kombinací například s kváskovým pečivem.

  10. Dnešní paštiku jako úžasnou alternativu k jejím masitým variantám s radostí doporučím dětem od jednoho roku. Smlsnou si i laktózově intolerantní, poměry živin vyjdou vstříc sportovcům (nejlépe jako hlavní chod, případně jako doplněk k potréninkovému jídlu).

  11. Recept se mi natolik líbí, že si na něm pochutnám nejraději na snídani - s vědomím, že mě zasytí na poměrně dlouhou dobu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.