Kurzy ATAC

Sezam loupaný

Kategorie: Ořechy a semena / Semena

Sezam loupaný

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

824 kcal

Energie kJ

3444 kJ

Bílkoviny

27.5 g

Sacharidy

17.5 g

Tuky

70 g

Vláknina

2.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (27.5 g) Sacharidy (17.5 g) Tuky (70 g) Vláknina (2.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (14 %) Sacharidy (8.9 %) Tuky (76.5 %) Vláknina (0.6 %)

Jedná se o semínka jednoleté rostliny Sezamu indického (Sesamum indicum). Tato rostlina je typická pro tropické oblasti a dorůstá až dvoumetrové výšky.  Mezi největší distributory patří Indie a africké země.

Sezam loupaný a zdraví

Semínka obsahují významné množství draslíkuhořčíku, jejich konzumace tak má vliv na funkci srdečně-cévního systému. Mají nízkou hodnotu glykemického indexu, je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovou rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Jsou také enormně bohatým zdrojem fytátů. Tyto antinutriční látky komplikují vstřebávání některých minerálů, z těchto důvodů je vhodné je před konzumací tepelně upravovat, případně jejich příjem omezit na přiměřené množství. 

Sezam loupaný v kuchyni

Sezam se nejčastěji používá pro výrobu pasty tahini (rozmixované semínka s mořskou solí) a olejů.
Semínka sezamu je možné konzumovat celá jako součást:
- salátů,
- pečiva,
- kaší,
- smoothie,

- sušenek.