Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli by třeba pomohlo nechat pár dní děti pít dle vlastní potřeby, že pak budou žíznivé a začnou víc pít i obyčejnou vodu? Mám děti 5 a 2 roky a kdybych je furt nenaháněla, tak za den vypijou ani ne 200ml. Něco jiného je, když jim udělám šťávu nebo džus, to vypijou sklenici na posezení. Nebo když mají horečnatý onemocnění nebo v létě, kupuju jim ochucené dětské vody (kubík, hello). To mám jistotu, že vypijou těch 700ml za den. Ale předpokládám, že ty konzumovat taky není úplná výhra.

Z důvodu sladké chuti děti vypijí vždy více slazených tekutin, než neslazených, je to podmíněno poměrně silným emočním vztahem ke sladké chuti a současně fyziologicky reakcemi na množství krevního cukru, který má vliv na mozkovou chemii. Dítě v rámci svého vývoje prochází dílčími fázemi, ve kterých sbírá zkušenosti, toto je naprosto důležité pro jeho budoucí život. Nemá proto smysl jej úplně izolovat od sladkostí, na stranu druhou je současně třeba jejich příjem systematicky kontrolovat. Jako rodiče neseme morální i právní odpovědnost za jejich výchovu a vzdělávání, k tomu patří i přístup v oblasti stravování. Z toho vyplývá, že je prostě potřeba kontrolovat alespoň základní věci, vždy ale tak, aby tento proces nevzbuzoval v dítěti zbytečný stres. Objem přijatých tekutin tak není nutné měřit úplně přesně. Pokud už součástí pitného režimu musí být i slazené nápoje, vždy preferujte ředěné lisované šťávy - máte u nich jistotu, že neobsahují aditiva a neriskujete přidaná sladidla navíc. V celkovém součtu by ale vždy měla převažovat čistá voda.
Vzhledem k tomu, že dítě nemá vyvinuté potní žlázy na stejné úrovni, ako dospělí, nereaguje se stejnou citlivostí na pocit žízně jako dospělý jedinec, na stranu druhou ani nedochází k větším ztrátám tekutin. Děti proto nechte pít takový objem tekutin, o který si samy řeknou, v případě nutnosti je občas vybídněte k vyššímu příjmu. Nikdy z toho ale nedělejte "strojový" systém, jakákoli forma nátlaku na dítě se do budoucna může vymstít (poukazuje se na neustále rostoucí počet adolescentů postižených poruchami příjmu potravy).

Témata:  Hubnutí   Voda 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi