Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobrý den.
1) Jsou antinutriční látky v bramborách důvodem, proč se k jejich vaření doporučuje přidávat kmín?
2) Dále je zmíněno doporučení nekonzumovat vodu, ve které se brambory vařily - měly by se v tom případě brambory do polévek ideálně vařit zvlášť (a voda vylít)?
3) Jaký je obsah antinutričních látek u sladkých brambor (batátů) a v jaké míře platí tato pravidla i pro ně?
Děkuji.
1. Kmín (resp. látky v něm obsažené) nemá schopnost rozkládat alkaloidy (primárně solanin a chaconin zastoupený v hlízách). Kombinace kmínu s brambory je tradiční ze dvou důvodů:
- Zlepšení chuti brambor, která se v důvodu delšího skladování zhoršuje,
- Podpora trávicích pochodů (kmín potlačuje nadýmání).
2. Toto platí pro přípravu brambor, u kterých je pravděpodobnost vyššího obsahu solaninu. Za normálních podmínek toto v praxi není nezbytně nutné.
3. Batáty neobsahují tyto glykoalkaloidy (jsou typické především pro rod Solanum), jejich konzumace je v tomto směru zdravotně bezpečnější.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.