Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Hezký večer přeji ráda bych vás poprosila o vysvětlení, že kousáním snižujeme glykemický index, zkvalitnění zpracování živin chápu, ale jaksi neumím vysvětlit ten GI. Připadne nějaký link k prostudování fyzio procesů.
Děkuji

Z jídla obsahujícího sacharidy, které důkladně a pomalu koušeme a žvýkáme, se v ústech díky mechanickému rozmělnění a času potřebnému pro enzymatické naštěpení sacharidů uvolňuje a vstřebává menší část cukrů, čímž dochází k prvnímu (mírnému) navyšování hladiny krevního cukru. Poté, co se trávenina dostane do tenkého střeva, začnou působit enzymy slinivky břišní a s určitým časovým odstupem od procesů probíhajících v ústech přichází druhá (výraznější) vlna nárůstu krevní glykémie. Protože se postprandiální glykémie měří v časovém úseku 90-120 minut po jídle, je pomalý proces konzumace vysokosacharidové stravy ve vztahu k rychlosti nárůstu hladiny krevního cukru výhodnější (glykémie je nižší, jelikož se hodnoty "průměrují"), než konzumace jídla ve spěchu (v takové situaci dochází k uvolňování cukru do krve až z tenkého střeva, proces je tak více nárazový).

Témata:  Hubnutí   Glykemický index 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi