Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych vás poprosila o vysvětlení, že kousáním snižujeme glykemický index, zkvalitnění zpracování živin chápu, ale neumím vysvětlit ten GI. Připadne nějaký link k prostudování fyzio procesů.
Děkuji

Z jídla obsahujícího sacharidy, které důkladně a pomalu koušeme a žvýkáme, se v ústech díky mechanickému rozmělnění a času potřebnému pro enzymatické naštěpení sacharidů uvolňuje a vstřebává menší část cukrů, čímž dochází k prvnímu (mírnému) navyšování hladiny krevního cukru. Poté, co se trávenina dostane do tenkého střeva, začnou působit enzymy slinivky břišní a s určitým časovým odstupem od procesů probíhajících v ústech přichází druhá (výraznější) vlna nárůstu krevní glykémie. Protože se postprandiální glykémie měří v časovém úseku 90-120 minut po jídle, je pomalý proces konzumace vysokosacharidové stravy ve vztahu k rychlosti nárůstu hladiny krevního cukru výhodnější (glykémie je nižší, jelikož se hodnoty "průměrují"), než konzumace jídla ve spěchu (v takové situaci dochází k uvolňování cukru do krve až z tenkého střeva, proces je tak více nárazový).

Témata:  Hubnutí   Glykemický index 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.

Více o Martinu Jelínkovi