Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
uvádí se, že glykemický index brambor lze snížit jejich uvařením ve slupce a následným zachlazením. Jak se orientačně index například u lojovitého typu brambor může změnit? Je tato úprava vhodná i z ostatních výživových hledisek? Děkuji.

Princip změny hodnoty glykemického indexu u těchto potravin po jejich uvaření a následném zchlazení spočívá v obsahu retrográdního škrobu (vliv přítomnosti slupky není úplně zásadní). Tepelná úprava mění jeho strukturu, která se stává pro lidský trávicí trakt lépe stravitelnou, čímž se zvyšuje hodnota GI. Po zchládnutí potraviny se struktura škrobu opět mění, výsledkem je snížení GI. S ohledem na fakt, že trávicí trakt každého jedince jako metabolické individuality zpracovává stravu s odlišnou efektivitou, není možné říci, jak velký bodový rozdíl ve smyslu jednotkového hodnocení parametrů GI bude mezi oběma situacemi. Většinou se uvádí rozmezí 15-25 jednotek, což není zrovna málo...
Ve vztahu k ostatním nutričním parametrům už tento proces přípravy jídla není tak výhodný, protože se prodlužuje stupeň oxidace, který snižuje obsah některých živin.

Témata:  Glykemický index   Brambory 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi