Kurzy ATAC

Poradna

Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, která forma doplňku hořčíku se Vám zdá jako nejvhodnější - pro dospělého člověka. Zda shledáváte nějaký zásadní rozdíl v efektu užívání tablet, nebo např. rozpustné sáčky v ústech a zda je důležité konkrétní formy užívat k jídlu, nebo ne.
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

To je otázka do složitější debaty, protože o efektivitě podpůrné suplementace rozhoduje hned několik faktorů a je obtížné rozhodnout, který z nich má větší váhu. V základu se řeší to, v jaké formě se hořčík v doplňku nachází. Trh nabízí z organických forem malát, citrát, bisglycinát, laktát, treonát, laurát apod., z anorganických např. oxid hořečnatý, uhličitan hořečnatý nebo síran hořečnatý. Obecně platí, že organické formy se lépe vstřebávají, proto se argumentace vede v jejich prospěch.
Jiným kritériem pro volbu může být obsah elementárního hořčíku v jedné dávce. Jeho množství je v průměru výrazně vyšší u anorganických forem, které se ale pyšní (obecně prezentovanou) nižší vstřebatelností (v rozdílu až jednoho řádu). Toto se ale stává diskutabilní v situaci, kdy výrobce doplňku s obsahem anorganické formy (která je výrazně levnější) přidá k hořčíku vybrané rostlinné materiály (extrakty, koncentráty), kde přítomnost fytochemických látek (tedy organického zdroje) má potenciál navyšovat biologickou dostupnost hořčíku v těle. A právě v tomto okamžiku vzniká výzva, kterým směrem se vydat - zda farmakologicky ověřenou cestou měřitelného výsledku, nebo naopak respektovat holistický řád přírody a neřešit jednosměrný pohled.
Mě osobně je bližší synergie přírodních zákonitostí, odpovědět si tady ale musí každý sám.

Témata:  Minerální látky   Hořčík   Doplňky stravy 

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.

Na dotazy odpovídá

Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů

Více o Martinu Jelínkovi