Vybrané dotazy z on-line poradny, která je nedílnou součástí námi pořádaných kurzů.
Dobry den,
mam dotaz ohledne tuku, proc je vyssi pomer ve strave zdravotne rizikovy? zaznamenala jsem, ze se hodne lidi citi lepe na paleo nebo low carb diete, kde je pomer tuku o neco vyssi. Dale jsem se chtela zeptat, jak udrzet glykemickou naloz nizko pri vysokosacharidove diete? i pres to, ze pouzivam celozrnne potraviny, tak mi jde pri tvorbe jidelnicku GN do vyssi katergorie, zejmena u vyssi energeticke bilance. vetsinou jsem pak kompenzovala navysenim tuku ve strave, ktere pak byly mezi 30-40%. jeste by me zajimalo, jestli by bylo vhodne u osob s vyssi hodnoutou glykemie nalacno (mozny prediabetes) navysit tuky na 30-40%, a sacharidy omezit na 40-50% s nizkym GI a GN?
Dekuji
Vyšší podíl tuku ve stravě sám o sobě nemusí být rizikový, to je jen obecná informace. Vždy záleží na řadě faktorů, nejdůležitější jsou zdravotní stav jedince, celkové množství použitých tuků, jejich kvalita a poměry mezi skupinami mastných kyselin (nasycené vs. nenasycené, mononenasycené vs. polynenasycené ...). V podstatě tak platí, že i správně koncipovaný low carb systém je s ohledem na vyšší zastoupení tuků zdravotně v pořádku.
GN je "uměle" vytvořený parametr, který vždy vnímejte s určitou rezervou a současně ve vztahu s dalšími nutričními charakteristikami. Pokud např. budou přílohy (jako hlavní zdroj sacharidů) postaveny na celozrnných produktech (ideálně formou celých neloupaných zrn), a zastoupení vlákniny i tuků v daném chodu (případně celodenním jídelníčku) bude odpovídat běžným normám, bude metabolismus reagovat i na vyšší hodnoty GN relativně pomalým uvolňováním cukru do krve, takže v podstatě taková situace bude (s ohledem na vyváženou energetickou bilanci) naprosto v pořádku. Myslete vždy na to, že v rámci studia se snažíme obecně definovaná pravidla ve výživě převádět do praxe, teoreticky prezentovaná čísla tak nemusí být převoditelná do reality do posledního detailu.
Jedincům s prediabetem se vždy vyplatí snižovat přebytek sacharidů ve stravě, který v rámci sledování energetické bilance kompenzujete navyšováním podílu tuků, pouze se snažte být striktní při respektování všech pravidel s tuky souvisejících.
Témata: Low carb Sacharidy Energetická bilance Glykemie Paleo Glykemická nálož Celozrnné potraviny
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Jak naše kurzy hodnotí
absolventi.
Na dotazy odpovídá
Mgr. Martin Jelínek
lektor kurzů
Výživový poradce, autor sedmi úspěšných knih. Zakladatel vzdělávací společnosti ATAC pořádající kurzy, které spojují moudra východních filozofií s poznatky moderní vědy. Jeho cílem je předávat celostní poznání v oblasti výživy a zdraví všem skupinám populace. Vede kurzy výživového poradenství on-line, podílel se na pořadu České televize Pod pokličkou, je autorem výukového systému ZOF.