Vývoj nezastavíš

Když jsem v roce 2002 po ukončení sportovní kariéry a současně odprodání podílu ve firmě na výrobu a prodej doplňkové výživy pro sportovce začal s přednáškovou činností a poradenstvím, vypadal svět ještě „jinak“:

  • V podstatě neexistovaly systémy on-line školení a kurzů, jak jsou v oblibě dnes.
  • Spousta výživových teorií, které jsou dnes nedílnou součástí našeho života, ještě nespatřila světlo světa.
  • Většinu takzvaně „zdravých“ potravin by nadšenci do racionálního stravování dnes vůbec nekupovali, protože jejich složení a kvalita už neodpovídají současným normám či představám o „dokonalosti“.
  • Většina zájemců o zdravý životní styl vykazovala mnohem větší ochotu se vzdělávat na živých akcích, ne z pohodlí domova.

Živě si vzpomínám na první testovací verzi kurzu Poradce pro výživu v roce 2007, u kterého jsem se snažil vyjít vstříc potřebám zájemců z různých koutů naší země a systém studia nastavil tak, aby živé přednášky probíhaly jednou měsíčně. Ohlasy od studentů ukázaly, že tato varianta kombinovaná s domácím samostudiem je trefou do černého. Nebyl jsem ale příliš spokojen s výsledky, tedy úrovní know-how absolventů tohoto kurzu. V žádném případě ne proto, že by byli neschopní či se neučili, to ani omylem. Jsem si plně vědom toho, že každá ryba smrdí od hlavy a odpovědnost z nemalé části leží na mých bedrech. Začlenil jsem proto do systému studia tvorbu myšlenkových map. Dlouhodobě zpětné vazby od absolventů a jejich studijní výsledky potvrdily, že to byla správná volba. Vždy se samozřejmě najdou výjimky, kterým něco nevyhovuje či se nelíbí, s ohledem na jejich celkový počet je ale považujme za statisticky bezvýznamné.

Protože žijeme v informačním věku a vývoj společnosti se neustále zrychluje, je obzvlášť ve vzdělávání potřeba jít s dobou. Klasická skripta velmi rychle nahradil elektronický studijní systém, který rozvíjíme dodnes. Má svoje nesporné výhody:

  • Studium je dostupné každému, kdo vlastní počítač nebo tablet a má k dispozici internetové připojení.
  • V případě potřeby okamžitě aktualizujeme informace v jednotlivých lekcích u každého kurzu. Otevřeně tak můžu říct, že každý turnus každého kurzu je jiný, a to především na základě těchto průběžných úprav.
  • Máme kontrolu nad tím, kdo a jak intenzívně (tedy poctivě) studuje. Víme, jak často se student hlásí do studijní sekce, jakou dobu tam tráví, s jakou úspěšností vykonává průběžné testy. Protože je naším primárním cílem produkovat absolventy, kteří skutečně něco umí a současně jsou schopni nahlížet na výživu a její praktickou stránku především celostně, je tento systém pro nás nesmírně důležitý. Na základě toho, že „vidíme“, jak každý účastník kurzu ke studiu přistupuje, jsme schopni některé „pomalejší“ a „váhavější“ typy povzbudit v jejich snažení, protože víme, že sami se z důvodu strachu či obav neozvou.
  • Studující mají v každém kurzu k dispozici on-line Poradnu, kde jako lektor odpovídám na jejich zvídavé dotazy. Má to dvě obrovské výhody. První spočívá v rychlosti a pružnosti systému včetně anonymity dotazujícího. Druhou pak fakt, že tyto dotazy přiřazujeme k jednotlivým lekcím, s nimiž tematicky souvisí. Výrazným způsobem se tak rozšiřuje obsah studia včetně různých úhlů pohledu na dílčí témata.
  • Protože jsme byli atakováni stále větším počtem dotazů na možnost studia od maminek na mateřských, které nebyly schopny dojíždět na každoměsíční školení, a současně i od lidí ze zahraničí, nezbylo nám nic jiného, než distanční formu Poradce pro výživu (a průběžně i další větší kurzy) doplnit o ryzí on-line verzi. Živá školení jsou ve studijní sekci nahrazena předtočeným videozáznamem, obhajoba seminární práce včetně závěrečného testu také probíhají on-line díky možnostem moderních platforem. Proto u nás mohou studovat lidé z celého světa.
  • I přesto, že většina našich kurzů má pevný studijní řád a u některých jsou součástí on-line studia jako náhrada za živé přednášky pořádány webináře, neustále hledáme možnosti, jak studujícím vyjít vstříc v rámci jejich časových možností. On-line systémy podpořené naší snahou o osobní přístup nám toto naštěstí umožňují a poskytují tak skvělou příležitost studovat on-line se současnou plnou podporou ze strany lektora.
  • V průběhu času jsme zjistili, že objem teorie, který vyučujeme, vysoce převyšuje praktickou schopnost vytvářet smysluplné stravovací režimy. Z toho důvodu jsem v roce 2012 sestavil deskovou hru, na které se účastníci distančních kurzů učili pomocí kartiček s potravinami vytvářet jídelníčky pro různé situace. Osobně toto považuji za jeden z nejdůležitějších bodů zlomu ve vzdělávání u nás. Na toto pochopitelně reagovali studenti z on-line kurzů, kteří se dožadovali stejné možnosti. Díky jejich vytrvalé neodbytnosti se nám podařilo deskovou hru v roce 2015 převést do on-line aplikace ZOF, kterou v současné době používáme jako studijní pomůcku téměř ve všech kurzech.

 

Jak už jsem si „postěžoval“ v minulých článcích, ne všechno se mi jako lektorovi zamlouvá právě z důvodu odosobnění a nemožnosti mít přímý kontakt s živými lidmi. Trhu je samozřejmě jedno, co se mi líbí nebo ne. Důležité jsou možnosti, které současná doba nabízí a jež se je snažíme využívat i ve vzdělávání, a především – VÝSLEDKY. Výsledky v podobě rostoucího počtu zájemců o studium, jejich zpětných vazeb a reakcí, a v neposlední řadě změny v jejich nákupních a stravovacích zvyklostech, které díky studiu u nás nastartovali.

Vyberte si z našich kurzů

Co říkají o studiu naši absolventi

Světu zdraví, fitness a wellness se věnuji již několik let. Své znalosti prohlubuji studiem jednotlivých výživových kurzů. Výživa ve sportu prostřednictvím kurzů Atac mě oslovila, jelikož se sportovní aktivity staly mým neodmyslitelným způsobem relaxace, odpočinku i profesní praxe. Jednou z nejdůležitějších dovedností Poradce pro výživu je schopnost přemýšlet komplexně v souvislostech vedoucími k vytyčeným cílům. Právě tuto způsobilost oceňuji na kurzu nejvíce. Děkuji Martinu Jelínkovi za jeho osobitý přístup a pohled na danou problematiku a jedinečný kurz v jeho podání.

Mgr. Veronika Mičianová, PhD.

www.imwell.sk

Ak má človek z niečoho strach mal by sa o tom čo najviac učiť. To bol prvý krok u mňa k prevencii zdravia. Ako celiatička som počúvala o rakovine tráviacho traktu zo všetkých strán a začal sa vo mne objavovať strach...vtedy som začala rozmýšlať o tom ako sa zdravo stravovať pri bezlepkovej diéte a či to má vôbec zmysel. Na druhej strane ako doktorandka biológie, som hľadala kvalitné informácie, ktoré by mi ponúkli niečo čo ešte neviem a hlavne ucelený pohľad na výživu, v ktorej sa v človek v dnešnej dobe ľahko stratí. S čistým svedomím môžem povedať, že kurz Poradca pre výživu a suplementáciu je absolútne bezkonkurečný. V prvom rade odporúčam dištančnú formu kurzu, kde je vždy priestor na diskusiu a naučenie sa praktických vecí z oblasti výživy. Učebný plán je veľmi komplexný a celkový obsah kurzu zahŕňa všetky výživové smery. Veľmi mi vyhovovala systematickosť a podrobnosť lekcií. Moja osobná vďaka a rešpekt patrí lektorovi Mgr. Martinovi Jelínkovi za neustále odpovedanie na všemožné otázky a za prístup, ktorý má ku každému bez rozdielu.

Lenka Cozlovschii

Absolvovat tento kurz bylo jedno z mých nejlepších životních rozhodnutí. Jako celiak s laktózovou intolerancí jsem si myslela, že už o výživě něco vím, protože jsem byla nucená se intenzivně každý den zabývat tím, co jím, ale to, kam jsem se z hlediska obecného přehledu ve světě výživy dostala na konci kurzu se nedá popsat. Dříve jsem neuměla rozlišit, co je pravda a co ne, ale dnes už si umím odvodit, co by asi pravda být mohla. Tudíž mi nedělá problém se vyznat v haldě informací, které jsou dnes pro člověka dostupné. Vzdělávání ve výživě považuji za celoživotní proces, a proto nemohu říct, že už umím vše. Nicméně teď už nejenom vím, co je správné, ale taky proč a to je mnohem důležitější, než jen slepě poslouchat něčí rady. Nakonec mi půlroční kurz připadal krátký a bylo mi líto, že už dál nepokračuje, protože touha, kterou teď mám pro vzdělávání v tomto oboru je stokrát větší než na začátku a za to vděčím výbornému lektorovi a tvůrci tohoto kurzu Mgr. Martinu Jelínkovi.

Další ohlasy absolventů

Vyberte si z našich kurzů

Zpět do sekce Vše o studiu