Úvod / Jak se u nás studuje / Zahraniční studenti
S rozvojem internetu a všech ostatních trendů informačního věku má stále větší počet lidí zájem komunikovat se svým okolím elektronickou cestou. Toto samozřejmě postihlo i oblast vzdělávání, kde se doslova roztrhl pytel s takzvaným infopodnikáním.

Protože mám jako lektor povahově blíž ke „staré“ škole, která preferuje osobní kontakt, snažil jsem se tomuto trendu několik let odolávat. Nakonec ale vyhrál trh, kde v první linii stála řada zájemců o studium nabízených kurzů v čele s „Poradce pro výživu“ žijících v zahraničí. Je tak vcelku pochopitelné, že když se k této stále rozrůstající česky a slovensky mluvící většině přidaly ještě maminky na mateřské s minimem možností v oblasti cestování na jakékoli akce, bylo nutné vyjít těmto informacechtivým vstříc.
Prvním ryze on-line kurzem byl Poradce pro výživu, kde jsme pravidelné každoměsíční přednášky nahradili předtočeným videozáznamem. Studium jsme současně vylepšili o průběžné každodenní cvičné testy, aby se studentům rozšířil potenciál zpětných vazeb. Každoměsíční testy získaly také elektronickou podobu, obhajoba seminární práce elektronickou cestou je už v podstatě pomyslnou třešničkou na dortu.
V okamžiku spuštění on-line verze kurzu se doslova roztrhl pytel se zájemci ze zahraničí. Dnes můžeme tvrdit, že s výjimkou Arktidy a Antarktidy naše kurzy (v čele s kurzem „Poradce pro výživu“) studují Češi a Slováci na všech kontinentech. Dokládá to i mapa s vyznačenými zeměmi, odkud studující pochází.
Faktem je, že celkový počet zahraničních studentů permanentně roste. Největší zájem je na Slovensku, zajímavá koncentrace je například na Britských ostrovech.
Díky jednoduchému objednávkovému systému a rychlým službám v bankovním sektoru se tak každý prakticky z jakéhokoli civilizovaného kouta této planety může pustit do studie už doslova pár dní od podání přihlášky.
Kurz Poradce pro výživu, který v oblasti zájmu jasně vede, proto spouštíme každý měsíc (vždy první pondělí v měsíci). Kvalitativně zahraniční studující ve srovnání s „domácími“ nijak nestrádají, obsah i forma studia jsou unifikované pro všechny.
MUDr. Renáta Hluchníková
Jako lékařka jsem se výživu na teoretické úrovni učila už několikrát - jako studentka medicíny a dále pak k atestacím z vnitřního a tělovýchovného lékařství. Po absolvování kurzu "Výživa dětí" musím ale konstatovat, že teorie a praxe jsou dvě naprosto odlišné věci. Díky výukové aplikaci ZOF jsem si vyzkoušela, jak je někdy obtížné teoretické znalosti implementovat do praxe, tedy vytvořit jídelníček pro konkrétní osobu s předem daným nutričním zadáním. Aplikace ZOF mi poskytla spoustu informací o potravinách - ať už z hlediska zastoupení makro či mikroživin, tak představu o energetické bilanci a konkrétně např. to, jak snadné je překročit denní doporučený příjem soli i přesto, že se člověk vyhne průmyslově zpracovaným potravinám. Díky tomuto kurzu jsem si uvědomila, jak velké rezervy mám ve svém vlastním jídelníčku a i když jsem si myslela, že se stravuji zdravě a racionálně, je neustále co zlepšovat. Moc děkuji panu Jelínkovi a jeho kolektivu, kteří se na celém projektu podílejí. Jejich práce mi dává velký smysl.
Ing. Dana Balcarová
Přihlášení do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci bylo rozhodnutí, kterého nebudu nikdy litovat a při pomyšlení na ten den se ještě dnes chvěji. Bylo to pro mne zásadní: dospěla jsem! Doslova jsem hltala každou novou přednášku a postupně začínala chápat, jak náš organismus funguje, co všechno můžeme ovlivnit a jak jsme mnohdy slepí. To jsem přesně potřebovala: pochopit!!! Posunulo mě to o velký kus dál. Jsem ráda, že mohu pomoci hlavně svým blízkým a opravdu komukoliv nastavit jídelníček tak, jak si přeje a podle toho, co tím chce dosáhnout. Dělá mi radost se o nově nabyté poznatky rozdělit, i když moje profese je úplně jiná a nemohu se prozatím výživě věnovat naplno. Moc děkuji za srozumitelné a komplexní uvedení do této problematiky. Změnilo mi to život k lepšímu.
Bc. Mária Šimková
Po napsání a vydání dvou kuchařských knih jsem se začala ještě intenzivněji vzdělávat v oblasti výživy a když jsem hledala vhodný kurz výživy, kurz ATAC mě zaujal svými dobrými doporučeními. Oslovil mě jeho délkou a propracovaným obsahem. A to není běžné, hlavně na Slovensku, kde jsou kurzy výživového poradce většinou dost povrchní a krátké. A já jsem hledala něco víc. Kurzy pana Jelínka mi přinesly přesně to, co jsem hledala. Kurz byl systematický a výborně zpracovaný, aby poskytl pevný základ, na kterém mohu dále stavět. Široký záběr studia mi zase poskytl vědomí, že výživa je velmi individuální a ne černobílá. Albert Einstein řekl: „Důležitá věc je nepřestat se ptát.“ A tuto pravdu považuji za důležitou při studiu výživy. Studovat s pokorou a s neustálými otazníky na konci vět, aby se výživa nestala jen teorií, ale právě naopak, živým celkem, ve kterém v první řadě hledíme na individualitu každého člověka. Délku trvání kurzu výživy vnímám jako velké plus k tomu, aby se informace uležely v hlavě, prohloubily dodatečným studiem a mohli jsme je poskládat do sebe jako puzzle. Kromě bohaté teorie vnímám jako velké plus ZOF aplikaci, ve které jsme téměř denně vytvářeli modelové jídelníčky pro široké spektrum klientů s různými požadavky. Tak byl kurz zároveň praktický, což ocení každý student. Státní autorizovaná zkouška byla pro mě výborným ověřením mých znalostí a také prověřením, že ATAC kurz je opravdu kvalitně zpracován a plnohodnotným pro zvládnutí této zkoušky, která ještě na Slovensku není. Také byla pro mě i startovním bodem k dalšímu studiu, které jsem začala. GAPS protokol a práce ve výživě dětí mě natolik fascinovaly, že jsem se dále ponořila do studia tohoto protokolu. Náš střevní mikrobiem je úzce spojen s naší imunitou a s naším zdravím, fyzickým i mentálním, ovlivňuje naše chutě, náladu, hormony.. Stojí za to o něj pečovat. Panu Jelínkovi nesmírně děkuji za jeho lidskost i profesionalitu, za jeho otevřenost i pracovitost, jeho osobní přístup a vzácné rady.