Kurzy ATAC

Úvod / Jak se u nás studuje / Zahraniční studenti

Zahraniční studenti

S rozvojem internetu a všech ostatních trendů informačního věku má stále větší počet lidí zájem komunikovat se svým okolím elektronickou cestou. Toto samozřejmě postihlo i oblast vzdělávání, kde se doslova roztrhl pytel s takzvaným infopodnikáním.

Studium ze zahraničí

Protože mám jako lektor povahově blíž ke „staré“ škole, která preferuje osobní kontakt, snažil jsem se tomuto trendu několik let odolávat. Nakonec ale vyhrál trh, kde v první linii stála řada zájemců o studium nabízených kurzů v čele s „Poradce pro výživu“ žijících v zahraničí. Je tak vcelku pochopitelné, že když se k této stále rozrůstající česky a slovensky mluvící většině přidaly ještě maminky na mateřské s minimem možností v oblasti cestování na jakékoli akce, bylo nutné vyjít těmto informacechtivým vstříc.

Prvním ryze on-line kurzem byl Poradce pro výživu, kde jsme pravidelné každoměsíční přednášky nahradili předtočeným videozáznamem. Studium jsme současně vylepšili o průběžné každodenní cvičné testy, aby se studentům rozšířil potenciál zpětných vazeb. Každoměsíční testy získaly také elektronickou podobu, obhajoba seminární práce elektronickou cestou je už v podstatě pomyslnou třešničkou na dortu.

V okamžiku spuštění on-line verze kurzu se doslova roztrhl pytel se zájemci ze zahraničí. Dnes můžeme tvrdit, že s výjimkou Arktidy a Antarktidy naše kurzy (v čele s kurzem „Poradce pro výživu“) studují Češi a Slováci na všech kontinentech. Dokládá to i mapa s vyznačenými zeměmi, odkud studující pochází.

Faktem je, že celkový počet zahraničních studentů permanentně roste. Největší zájem je na Slovensku, zajímavá koncentrace je například na Britských ostrovech.

Díky jednoduchému objednávkovému systému a rychlým službám v bankovním sektoru se tak každý prakticky z jakéhokoli civilizovaného kouta této planety může pustit do studie už doslova pár dní od podání přihlášky.

Kurz Poradce pro výživu, který v oblasti zájmu jasně vede, proto spouštíme každý měsíc (vždy první pondělí v měsíci). Kvalitativně zahraniční studující ve srovnání s „domácími“ nijak nestrádají, obsah i forma studia jsou unifikované pro všechny.

Co říkají o studiu naši absolventi

MUDr. Renáta Hluchníková

Jako lékařka jsem se výživu na teoretické úrovni učila už několikrát - jako studentka medicíny a dále pak k atestacím z vnitřního a tělovýchovného lékařství. Po absolvování kurzu "Výživa dětí" musím ale konstatovat, že teorie a praxe jsou dvě naprosto odlišné věci. Díky výukové aplikaci ZOF jsem si vyzkoušela, jak je někdy obtížné teoretické znalosti implementovat do praxe, tedy vytvořit jídelníček pro konkrétní osobu s předem daným nutričním zadáním. Aplikace ZOF mi poskytla spoustu informací o potravinách - ať už z hlediska zastoupení makro či mikroživin, tak představu o energetické bilanci a konkrétně např. to, jak snadné je překročit denní doporučený příjem soli i přesto, že se člověk vyhne průmyslově zpracovaným potravinám. Díky tomuto kurzu jsem si uvědomila, jak velké rezervy mám ve svém vlastním jídelníčku a i když jsem si myslela, že se stravuji zdravě a racionálně, je neustále co zlepšovat. Moc děkuji panu Jelínkovi a jeho kolektivu, kteří se na celém projektu podílejí. Jejich práce mi dává velký smysl.

Ing. Dana Balcarová

Přihlášení do kurzu Poradce pro výživu a suplementaci bylo rozhodnutí, kterého nebudu nikdy litovat a při pomyšlení na ten den se ještě dnes chvěji. Bylo to pro mne zásadní: dospěla jsem! Doslova jsem hltala každou novou přednášku a postupně začínala chápat, jak náš organismus funguje, co všechno můžeme ovlivnit a jak jsme mnohdy slepí. To jsem přesně potřebovala: pochopit!!! Posunulo mě to o velký kus dál. Jsem ráda, že mohu pomoci hlavně svým blízkým a opravdu komukoliv nastavit jídelníček tak, jak si přeje a podle toho, co tím chce dosáhnout. Dělá mi radost se o nově nabyté poznatky rozdělit, i když moje profese je úplně jiná a nemohu se prozatím výživě věnovat naplno. Moc děkuji za srozumitelné a komplexní uvedení do této problematiky. Změnilo mi to život k lepšímu.

Bc. Mária Šimková

Po napsání a vydání dvou kuchařských knih jsem se začala ještě intenzivněji vzdělávat v oblasti výživy a když jsem hledala vhodný kurz výživy, kurz ATAC mě zaujal svými dobrými doporučeními. Oslovil mě jeho délkou a propracovaným obsahem. A to není běžné, hlavně na Slovensku, kde jsou kurzy výživového poradce většinou dost povrchní a krátké. A já jsem hledala něco víc. Kurzy pana Jelínka mi přinesly přesně to, co jsem hledala. Kurz byl systematický a výborně zpracovaný, aby poskytl pevný základ, na kterém mohu dále stavět. Široký záběr studia mi zase poskytl vědomí, že výživa je velmi individuální a ne černobílá. Albert Einstein řekl: „Důležitá věc je nepřestat se ptát.“ A tuto pravdu považuji za důležitou při studiu výživy. Studovat s pokorou a s neustálými otazníky na konci vět, aby se výživa nestala jen teorií, ale právě naopak, živým celkem, ve kterém v první řadě hledíme na individualitu každého člověka. Délku trvání kurzu výživy vnímám jako velké plus k tomu, aby se informace uležely v hlavě, prohloubily dodatečným studiem a mohli jsme je poskládat do sebe jako puzzle. Kromě bohaté teorie vnímám jako velké plus ZOF aplikaci, ve které jsme téměř denně vytvářeli modelové jídelníčky pro široké spektrum klientů s různými požadavky. Tak byl kurz zároveň praktický, což ocení každý student. Státní autorizovaná zkouška byla pro mě výborným ověřením mých znalostí a také prověřením, že ATAC kurz je opravdu kvalitně zpracován a plnohodnotným pro zvládnutí této zkoušky, která ještě na Slovensku není. Také byla pro mě i startovním bodem k dalšímu studiu, které jsem začala. GAPS protokol a práce ve výživě dětí mě natolik fascinovaly, že jsem se dále ponořila do studia tohoto protokolu. Náš střevní mikrobiem je úzce spojen s naší imunitou a s naším zdravím, fyzickým i mentálním, ovlivňuje naše chutě, náladu, hormony.. Stojí za to o něj pečovat. Panu Jelínkovi nesmírně děkuji za jeho lidskost i profesionalitu, za jeho otevřenost i pracovitost, jeho osobní přístup a vzácné rady.