Kurzy ATAC

Úvod / Co se u nás studuje / Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova choroba

Bechtěrevova choroba (ankylozující spondylitida) je chronický zánět chrupavčitých tkání. Nejčastěji postihuje páteřní obratle a oční duhovku, zasahuje ale i klouby případně plíce (plicní fibróza). Příčina vzniku nemoci není zcela objasněna. Víme, že se jedná o autoimunitní onemocnění, tedy stav, kdy imunitní systém napadá sám sebe. To je impulsem pro vznik zánětu, který se postupně rozšiřuje a prohlubuje.
Onemocnění se objevuje nejvíce mezi 15. a 30. rokem věku, mnohem častěji u mužů, a začíná bolestmi v křížové oblasti, které mohou vystřelovat do dolních končetin. Později způsobují neustále narůstající zánětlivé změny kalcifikaci úponů, šlach, vazů a meziobratlových kloubů, tyto vedou k bolestivým omezením v pohybu. V pokročilém stádiu dochází ke strnutí a deformaci páteře. Výsledkem bývají těžké a bolestivé pohybové potíže a omezení dýchací mechaniky.

Bechtěrevova choroba není při dnešních léčebných možnostech zcela vyléčitelná. Léčba vyžaduje dlouhodobý odborný přístup, západní medicína se zaměřuje především na podávání léků s cílem potlačit zánět pomocí nesteroidních antirevmatik, kortikoidů, imunosupresiv či biologické léčby.
Naprosto zásadní dopad má pravidelné cvičení a rehabilitace, které zabraňují srůstům kloubů a udržují pohyblivost. Díky vhodné rehabilitaci je možné zpomalit rozvoj nemoci i její další průběh.
Důležité je také vhodně přizpůsobit dlouhodobě zaujímané polohy, tedy polohu při práci a spaní.

Vliv stravy na Bechtěrevovu chorobu

Kvalita stravy má vliv na průběh této choroby, je potřeba sledovat několik málo důležitých parametrů:

1. Udržovat acidobazickou rovnováhu v její „zóně optimálního fungování“.
Toto znamená především zajistit adekvátní příjem bílkovin, rozumný poměr mezi klíčovými minerály (vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, chlor, jód…) či dostatek vlákniny, a současně se vyhýbat typicky kyselinotvorným potravinám a způsobům jejich úpravy.

2. Snažit se podporovat diverzitu střevního biomu.
Moderní výzkumy potvrzují, že úroveň fungování (nejen) imunitního systému se odvíjí od toho, jakým spektrem mikroorganismů máme osídlen střevní trakt (primárně tlusté střevo). Toto v jídelníčku obnáší především zajištění dostatku zdrojů (rozpustné i nerozpustné) vlákniny a pravidelné používání zástupců fermentovaných potravin.

Sestavit takový jídelníček není náročné, studenti našich kurzů při plnění těchto úkolů využívají potenciál výukové hry ZOF, kde hodnotí obsah a poměry živin klíčových pro toto onemocnění. Nejvíce pozornosti zaměřují na správný poměr vápníku a hořčíku, jelikož tyto prvky zásadním způsobem rozhodují o kalcifikaci tkání v těle. Cílem ale není jen nastavit „ideální“ množství těchto minerálů, nýbrž i zajistit jejich výhodnou biologickou dostupnost ze stravy. V tomto směru má (především u rostlinné stravy) největší vliv obsah antinutričních látek, jejichž množství ve hře také sledujeme.

Co říkají o studiu naši absolventi

Diana Glumbíková

Už pár let se z důvodu vlastního zdraví zajímám o výživu, zdravý životní styl, přírodní léčbu a východní filozofie a nauky. Jednoho dne mi přišla na mysl myšlenka, že bych začala studovat v uceleném kurzu pod vedením lektora se zkušenostmi, abych se o zdraví mohla dozvědět ještě více a dokonce zkusit pomoci stravou sobě i ostatním a začít se živit tím, co mě baví. Při hledání kurzu mě v první řadě oslovilo, že kurz Poradce pro výživu a suplementaci je kompletně online, poté jsem si o něm četla více a velmi mě zaujal jeho rozsah, délka, počet studijních hodin, zařazení východních teorií. Vyhovovala mi online forma, jelikož jsem mohla studovat kdy chci a kde chci. V průběhu celého kurzu jsem se dozvěděla mnoho nových informací o výživě a zdraví, v oblasti suplementů mnoho přírodních doplňků stravy a jak jimi pomoci při různých zdravotních problémech. Velmi se mi líbil holistický pohled na zdraví a výživu, skloubení západních a východních výživových teorií, možnost vyzkoušet si jídelníčky v online výukové hře. Pan Magistr Jelínek mi byl kdykoliv k dispozici a vždy ochotně odpověděl a poradil. Snaží se, aby z jeho kurzu vyšli lidé opravdu znalí výživy a zdraví a aby se zaměřovali ve své praxi na hledání příčin nemocí i v souvislosti se stravou. Nenaučila jsem se pouze sestavit jídelníček na míru na zákládě kalorií, makro a mikroživin, ale také do něj zahrnout acidobazickou rovnováhu, termický vliv potravin a energetické tendence potravin, vnímat každou bytost jako individuální a že každý člověk potřebuje individuální jídelníček podle jeho aktuálních potřeb. Skutečně mě během šesti měsíců kurz naučil, jak vést vlastní praxi v oblasti výživy a po dokončení vnímám, jak všechny informace do sebe zapadly a cítím, že získané znalosti opravdu dokáži uvést do svého poradenství a pomoci lidem s výživou. Velmi mi pomohla seminární práce, kterou jsme dostali na konci kurzu k ověření našich znalostí. Dostali jsme skutečný případ z dřívější praxe pana Magistra a museli si lámat hlavu a přemýšlet, jak skloubit ty východní a západní teorie, hledat příčinu zdravotních potíží a na zákládě získaných informací a individuality klienta sestavit jídelníček. Této seminární práce jsem se trochu obávala, ale byla mi obrovským přínosem, kde jsem si zkusila, jak opravdu postupovat. Také se mi velmi líbí přístup pana Magistra po dokončení kurzu, že je ochoten nám v naší vlastní praxi radit a razí heslo, že absolvent je kolega, ne konkurent. (Samozřejmě taky proto, aby jsme mu nedělali ostudu :)). Jsem ráda, že jsem absolvovala kurz a vzdělávala se u někoho, kdo se tak upřímně o výživu a zdraví zajímá a vyvíjí se.

Slávka Čabalová

Pár mesiacov pred tým, ako som sa rozhodla absolvovať tento kurz, som skúmala po možnostiach na Slovensku aj v Čechách. Väčšinou to boli kurzy,ktoré trvali 3-5 dní. Ale ja som chcela niečo komplexnejšie, čo by mi naozaj dalo viacero pohľadov na výživu ako takú. Som veľmi spokojná s informáciami v tomto kurze, ale nielen to. Aj ako absolvent sa viem poradiť v poradni pre absolventov, navyše sa môžem vzdelávať ďalej. Spôsob, ako p. Mgr. Martin Jelínek vzdeláva ľudí, je výnimočný. Verím,že na jar si nájdem čas a prídem z ďalekého východu(Košice) na detoxikačný víkend a budem môcť pána Jelínka spoznať aj osobne.

Ing. Marek Fajstavr, Ph.D.

O vzdělávacím programu ATAC jsem se dozvěděl z vlastní iniciativy z jeho internetové on-line propagace webových stránek. Z hlediska vlastních intuitivních preferencí jsem logicky vybral ATAC. Asi každý máme v sobě nějakou představu, na základě které pak podvědomě selektujeme, co je pro nás přínosné. Sice jsem nedostal žádná doporučení, ale ATAC naprosto přirozeně "prošel" mým sítem. Martin Jelínek se prezentuje na vysoké odborné úrovni. Má široký multidisciplinární rozhled a kromě svého oborového renomé se prezentuje jasně, srozumitelně a především atraktivní formou. Ve velmi širokém spektru nabídek jsem mohl najít spoustu programů, kurzů a projektů, které komplexně pokrývají téměř všechny oblasti zdravé výživy, metabolismu a obecně filosofii stravování propojující fyzické a psychické aktivity. Konkrétně aplikace ZOF poskytuje snad veškerý servis aktivit a doprovodných efektů provázející denní režim stravování (a to od samotného nákupu, přípravy, receptů na vaření, konzumaci, energetického příjmu, výdeje a celkové dlouhodobé analýze s různými typy exportů). Vychází z toho, že naše stravování je zatíženo sociálními aspekty a rutinními vzorci. Nabízené kurzy neposkytují pouze informace v oblasti výživového poradenství, ale rovněž i v kategorii podnikání, PR a managementu. Jelikož oceňuji multidisciplinární a flexibilní přístup v každé problematice lidského organismu (fyziologie, anatomie, psychologie atd.) a jak se vše promítá do osobního života, tak si velmi vážím i způsobu, jakým Martin Jelínek a celý jeho kolektiv komunikuje s klienty a zákazníky. Velmi si vážím osobní přístup, vstřícnost, otevřenost i celkovou energii, kterou do celkové problematiky to investují. Z toho všeho je jasné, že je to životní povolání.