Zapečený řapíkatý celer s mozzarellou

Řapíkatý celer je v našich jídelníčcích ještě stále potravinou poměrně opomíjenou. Ve středomořské kuchyni je tomu však jinak, tam je celer oblíbenou a hojně používanou ingrediencí, ať už v jeho čerstvé podobě, nebo tepelně upravené. Pojďme se tedy inspirovat věhlasným středomořským kulinářstvím a připravme si dobrotu za pomoci čerstvých bylinek a za studena lisovaného oleje. A především s použitím onoho křupavého a šťavnatého řapíkatého celeru!

Řapíkatý celer přispívá ke snižování krevního tlaku, cholesterolu a také příznivě ovlivňuje činnost ledvin a pohlavních žláz. Někteří lidé jej dokonce považují za velmi účinné přírodní afrodiziakum. Řapíkatý celer rovněž posiluje imunitu, rozpouští hleny a pomáhá ulevit při nachlazení, což je v zimním období plném chřipek a nepříjemných viróz více než žádoucí.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pokud v oblasti stravování chceme kráčet cestou vyváženosti a harmonie, budeme nuceni jít cestou vysokosacharidového režimu, ve kterém kromě správných poměrů sacharidů, bílkovin a tuků bude zajištěn v oblasti makroživin i dostatek vlákniny. A to je přesně náš dnešní případ.

  2. Sacharidy pochází převážně z pečiva. Protože je kváskové a celozrnné, zaručuje nám parametr nízkého glykemického indexu a současně kvalitní stravitelnosti. Zelenina s bylinkami dodají dostatek vlákniny, která je tepelně upravená. To znamená, že stravitelnost receptu bude z tohoto pohledu na skutečně dobré úrovni.

  3. Protože v oblasti výživy mám tendenci ulítávat směrem k intenzívním kontrolám množství a kvality bílkovin, které výraznou měrou promlouvají do celkové charakteristiky pokrmu a chování našeho metabolismu. Nejvíce bílkovin v dnešním receptu pochází z mozzarelly, zbytek připadá pečivu. Souhrnně si troufám tvrdit, že jsou z hlediska kvalityplnohodnotné a relativně dobře stravitelné.

  4. Spousta lidí sleduje ve stravě obsah tuků, které jako zdroj koncentrované energie tropí neplechu směrem k nadváze či zvyšování obsahu krevních tuků. Dnešní recept je co do množství tuků na horní hranici únosnosti ve smyslu vyváženosti. Pokud bychom hodnotili jejich kvalitu, silně nadpoloviční většina jsou nenasycené, pochází především z olivového oleje a sezamu. V tomto směru tedy v pořádku.

  5. Energeticky je recept pro průměrného člověka dostačující na to, aby pokryl potřebu hlavního chodu. Své udělaly tuky a pečivo, z pozice vyváženosti opět vše v naprostém pořádku.

  6. Kromě soli a mozzarelly, které se na škále poměrů energetických tendencí pyšní dominující jang stranou, je zbytek ingrediencí především jin. Tepelná úprava dodá další jang – v celkovém součtu si troufám označit recept jako vyvážený.

  7. Termicky je dnešní recept mírně ohřívající. Opět v duchu pravidel stravování v tomto ročním období.

  8. V oblasti acidobazických tendencí se výsledek bude chovat mírně kyselinotvorně. I tady ale bude záležet na tom, jak kvalitně pokrm zkonzumujeme.

  9. Obsah lepku a laktózy může pokazit chuť nemalému procentu populace, to už je ale úděl tohoto receptu. Naštěstí množství laktózy není nikterak vysoké, mozzarella v tomto směru vychází docela vstříc.

  10. Kombinace pečiva a sýra poskytne trochu náročněji stravitelný pokrm. U kombinace lepku a sýra je to samozřejmě pochopitelné.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.