Tymiánová panenka s pečenou zeleninou

Panenky na hraní činí potěšení dětem, ty masité gurmánům. A právě její masité formě dnes budeme věnovat svou pozornost.

I v této podobě totiž panenka dokáže vyvolat čirou dětskou radost a nadšení, a to především na talíři labužníků.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hodnocení masitých pokrmů je většinou nudné, protože maso z pozice svých charakterových vlastností vede pokrmy jasně daným směrem. V tomto případě se bude hodit začít ne nutriční, ale chuťovou pochvalou - masožrouti dnešní recept budou oslavovat především z těchto hledisek.

  2. Z nutričního pohledu bude komentár vcelku jednoduchý. Pokrm je typicky vysokoproteinový, s nižším poměrem sacharidů i tuků. Bílkoviny jsou plnohodnotné, celková úroveň jejich stravitelnostije samozřejmě relativně náročná.

  3. Tuků je přiměřené množství, z tohoto pohledu se mi recept docela líbí. Navíc většina z nich pochází z olivového oleje, který naprosto zásadním způsobem pozitivně zasáhl do poměru nasycených a nenasycených forem. Pokud držíte redukční dietu, váhal bych dnešní recept jíst na večeři, v průběhu dne se ale není čeho obávat.

  4. Obsah sacharidů je skutečně nízký. Vychází z množství použitých brambor, celková hodnota jejich glykemického indexu se pohybuje na středních úrovních. Pokud se ale podíváme na recept jako celek, bude glykemický index o jednu třídu níž.

  5. Množství vlákninybych označil za minimálně potřebný pro zajištění normálních trávicích pochodů v souvislosti s masitým pokrmem. Velmi důležitá je tepelná úpravačásti z nich.

  6. Použití bylinek je u masitých receptů velmi důležité. Antioxidantyv nich zastoupené pomáhají eliminovat zátěž způsobenou procesem trávení červeného masa.

  7. Energeticky je pokrm silně jang. Tato informace doplněná o fakt energeticky náročné stravitelnosti by nám měla napovědět, kdy si můžeme s klidným svědomím recept dopřát.

  8. Termicky máme na talíři ohřívajícípokrm – v zimě příjemně zahřeje, v létě nás bude nutit dát si po něm ochlazující pivo.

  9. Protože hodnotíme červené maso, není možné se vyhnout faktu, že i přes poměrně vysoké zastoupení zeleniny a vlákniny v ní je celý recept silně okyselující.

  10. Protože maso bude patřit k neodmyslitelné součásti české gastronomie většiny populace, která se z mnoha důvodů nebude chtít ochuzovat o chuťové zážitky silného charakteru, bude se na tomto místě slušet zdůraznit, že takto náročně stravitelný pokrm je rozumnější jíst v poledních hodinách. Zaplácneme-li si jím žaludek pozdě večer, nehezky zasáhneme do kvality spánkového režimu.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut (bez marinování)

Přibližná cena

33 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro




Podobné recepty