Treska v ořechové krustě s bramborovými dukátky

Mnozí z nás ještě dodnes vzpomínají na okamžiky, kdy v dětství museli s odporem polknout lžičku rybího tuku. Dobrý teda určitě nebyl, zdravý však rozhodně ano. Rybí tuk je totiž koncentrovaným zdrojem omega–3 mastných kyselin, tedy látek, které výrazně snižují riziko srdečních chorob či nemocí krevního oběhu. A my si dnes také naservírujeme dávku těchto zdraví prospěšných kyselin. Avšak v podobě lahodné – oděné v ořechovém šatu. Připravíme si totiž tresku v lískooříškové krustě s bramborovými dukátky.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. I přesto, že součástí dnešního receptu je příloha v poměrně dostatečném objemu, nebudeme mluvit o typicky vysokosacharidovém pokrmu. Právě naopak – poměry živin tady jasně ukazují, že pokrm vyjde vstříc především zastáncům nízkosacharidovýchrežimů stravování. Nejedná se o žádný extrém (ten bychom připravili v okamžiku, kdy bychom nezařadili přílohu), ale spíše „polovičatou“ variantu vysokoproteinového nebo vysokotukového jídla. Pokud se ptáte, k čemu tyto informace jsou, odpověď bude jednoduchá – recept vyjde vstříc v případech redukčních diet založených na vyšším příjmu bílkovin, stejně jako ve snahách nastartovat proces ketózy.

  2. Sacharidy pochází většinově z brambor, v pečené podobě mají středníhodnotu glykemického indexu. V kombinaci se zeleninou a bílkovinami ale celková úroveň GI klesne hluboce pod 50 jednotek. Budete tedy mluvit o nízkoglykemické variantě.

  3. Bílkovin je dostatek. Většina z nich je živočišných, jsou tedy plnohodnotné. Jejich velká výhoda spočívá ve stravitelnosti – proteiny ořechů i tresky jsou v tomto směru nenáročné, čistý vaječný bílek situaci nijak výrazně nezkomplikuje. Třeba z tohoto pohledu a důvodu bych volil pokrm jako hlavní jídlo po tréninku, většinově u anaerobně zaměřených sportovců.

  4. Tukůje poměrně dostatek. Z toho bych nebyl zklamaný, protože naprostá většina z nich jsou nenasycené, navíc nemalý podíl připadá na omega-3. Navíc můžeme pokrm použít ve prospěch podpory ketózy (možná s trochu menším zastoupením brambor).

  5. Sluší se ještě zmínit a ohodnotit zastoupení vlákniny. Její množství možná nenadchne žádného nutričního nadšence, racionálně uvažujícího člověka ale nemůže urazit. Pokud se někomu bude zdát nedostačující (což u nízkosacharidových diet naprosto chápu), nechť zvýší podíl zeleniny v receptu, dosáhne tak svého.

  6. Termicky nás recept mírně zahřeje. Sice se neustále opakuji (a budu to dělat i nadále), je potřeba si ale uvědomit, že i takové jemné niance ve výživě jako je termický vliv umí ovlivnit kvalitu života nemalým způsobem.

  7. Z důvodu vyššího podílu bílkovin a tuků bude vést dnešní pokrm acidobazickou rovnováhu kyselinotvornýmsměrem. Pokud tresku použijeme jako součást vysokoproteinové diety, určitě bych se přimlouval za to, aby konzument krátkou dobu před jídlem vypil menší množství lisované zeleninové šťávy. Tímto navýšením příjmu antioxidantůjsme schopni posouvat kyselejší reakce na správnou stranu barikády.

  8. Recept je bezlepkovýa bezlaktózový. Vždy rád tato dvě označení a charakteristiky u receptů používám, je příjemné si tímto vylepšovat nutriční profil.

  9. I děti si mohou na dnešní dobrotě pochutnat – obecně vzato od jednoho roku, jedinou úpravou bude absence pepře.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

46 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro




Podobné recepty