Kurzy ATAC

Vaječný bílek

Kategorie: Vejce / Vejce

Vaječný bílek

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

46 kcal

Energie kJ

191 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

0.7 g

Tuky

0.1 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (0.7 g) Tuky (0.1 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (91.6 %) Sacharidy (6.4 %) Tuky (2 %) Vláknina (0 %)

Vaječný bílek je součástí vejce, kde plní ochrannou a výživovou funkci.  Skládá se z vody a bílkoviny, přičemž většinu tvoří voda. Považuje se proto za vodný roztok bílkovin.

Vaječný bílek a zdraví

Díky obsahu esenciálních aminokyselin je považován za plnohodnotnou bílkovinu. Neobsahuje tuk ani cholesterol, toto ocení proto především lidé:
- postižení diabetem,
- trpící celiakií
- v redukčních dietách,
- se zvýšenou potřebou bílkovin (sportovci, děti).

Vaječný bílek v kuchyni

Vaječný bílek můžeme využít při přípravě:
- nádivek,
- moučníků a cukrovinek,
- pečiva a perníků,
- omelet.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.