Energie kcal
46 kcal
Energie kJ
191 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
0.7 g
Tuky
0.1 g
Vláknina
0 g
Vaječný bílek je součástí vejce, kde plní ochrannou a výživovou funkci. Skládá se z vody a bílkoviny, přičemž většinu tvoří voda. Považuje se proto za vodný roztok bílkovin.
Díky obsahu esenciálních aminokyselin je považován za plnohodnotnou bílkovinu. Neobsahuje tuk ani cholesterol, toto ocení proto především lidé:
- postižení diabetem,
- trpící celiakií,
- v redukčních dietách,
- se zvýšenou potřebou bílkovin (sportovci, děti).
Vaječný bílek můžeme využít při přípravě:
- nádivek,
- moučníků a cukrovinek,
- pečiva a perníků,
- omelet.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.