Tofu s červenou rýží

Důvodů, proč je rýže nejkonzumovanější obilovinou na světě, je několik. Kromě faktu, že nás její hojní konzumenti v asijských zemích „válcují“ počtem obyvatel, můžeme ještě zmínit snadnou stravitelnost danou nízkým zastoupením bílkovin.

Výběr rýže

Většina populace je navyklá na konzumaci běžně dostupné bílé loupané varianty. Klasik by ale řekl – není rýže jako rýže, a měl by tím na mysli existenci více druhů.

Jedna z méně často prezentovaných, naštěstí ale dostupných i v našich končinách, je její červená odrůda. Netradiční zbarvení je dáno specifickým druhem kvasinky, která na zrnech přebývá a způsobuje fermentaci, která mění zabarvení povrchu zrna.

Kromě netypicky sytě červené barvy je tento druh zajímavý ještě tím, že obsahuje nemalé množství látky, která se nazývá lovastatin. Znají ji především kardiaci z léků upravujících metabolismus cholesterolu, a stejně se chová v případech, kdy konzumujeme tuto rýži.

Skutečně zdravý recept

Takže proč se nezamyslet nad zajímavým receptem, který by mohl být součástí dlouhodobého režimu stravování nejen u lidí, kteří spadají do rizikové skupiny postižených spektrem projevů srdečně cévních chorob. Pokud se ptáte, zda se to týká i vás, zamyslete se nad neúprosnými statistikami, které říkají, že 50 % lidí na celém světě umírá právě na choroby srdce a cév.

Konzumace jenom červené rýže nás samozřejmě nespasí, může být ale dobrým vykročením správným směrem. Když už jsme se začali bavit o vztahu jídla a zdraví, dokončeme myšlenku a uvařme dnes něco zdravě odlehčeného v pravém slova smyslu. Kombinace zdravotního přínosu a snadné stravitelnosti se umí přátelit, a protože rýže není nikterak bohatým zdrojem bílkovin, sáhneme po luštěnině, která se s dnešní přílohou v oblasti proteinů dobře doplňuje.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Poměry živin na talíři vůbec nejsou špatné. Jasně nám říkají, že pokrm je snadno stravitelný s dostatečným zastoupením rostlinných bílkovin. Protože je jejich dominantním zdrojem sója, jsou velmi blízké plnohodnotnosti a jejich biologická hodnota není k zahození.

  2. Obsah sacharidů je sice vyšší, ale protože pochází z neloupané rýže, můžeme o nich říci, že jsou bohatým zdrojem vlákniny a mají nízký glykemický index. Jejich převaha navíc určuje úroveň stravitelnosti celého jídla.

  3. Líbí se mi množství tuků. Kromě toho, že je velmi nízké, ukrývá jedno překvapení: Červená rýže totiž vůbec neobsahuje nasycené tuky, ty jsou v celém receptu přítomny ve velmi malém množství pouze ze zdrojů sóji a olivového oleje.

  4. Ještě jednou se zmíníme o obsahu lovastatinu. Tato látka se silnými terapeutickými účinky snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu, aniž by ovlivňoval hodnoty HDL (dobrého) cholesterolu. Nemalý obsah této látky v červené rýži znamená, že bychom ji i přes všechny ostatní výhody, kterými se tato potravina pyšní, neměli konzumovat každý den. Platí to o dětech, zdravých dospělých, ale i jedincích, kteří užívají léky ovlivňující metabolismus krevních tuků. Mohlo by dojít k ovlivnění jejich účinků, což není žádoucí.

  5. Energeticky je dnešní pokrm nádherně harmonický, skalní nadšenci makrobiotiky by měli radost.

  6. Termický účinek je mírně ochlazující. Největší vliv má syrová paprika. Bez ní bychom se ale z důvodu tepelné úpravy a použití miso pasty bavili o mírně ohřívajícím vlivu.

  7. Jídlo je bez lepku a laktózy, nemalá část populace tak může právem zajásat.

  8. Acidobazicky se pohybujeme v mírně kyselinotvorných oblastech, což je velmi hezké.

  9. Úroveň stravitelnosti a celková energetická zátěž (specificko-dynamický účinek) jsou vynikající, pokrm můžeme právem považovat za dietní. Pokud redukujeme hmotnost a budeme chtít dnešní dobrotu připravit na večeři, bude rozumné snížit množství rýže. I přes velmi nízký glykemický index je vhodné přeci jenom mít (nejen večerní) energetickou bilanci pod kontrolou.

  10. Obsah syrové papriky a miso pasty, kterou se budeme snažit nezlikvidovat tepelnou úpravou, dodává pokrmu punc enzymatické "živosti".

  11. Máte-li mlsný jazyk, použijte tzv. shiro miso pastu. Je dostupná v některých obchodech se zdravou výživou, jedná se o miso vyráběné fermentací rýže a sójových bobů. Právě díky rýži má (na rozdíl od běžně používané pšenice) velmi jemnou chuť, která zvýrazní už tak netradiční základ červené rýže. Obsahuje menší procento soli než ostatní miso pasty, nebojte se proto použít o něco větší množství.

  12. Pokud si tento skutečně snadno stravitelný recept oblíbíte, mějte na mysli, že jeho základem jsou potraviny ne typické pro naše končiny. Je to jeden z důvodů, aby se zbytečně neobjevoval na talíři každý den.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.