Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Rýže červená natural

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna

Rýže červená natural

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

430 kcal

Energie kJ

1797 kJ

Bílkoviny

9.1 g

Sacharidy

85 g

Tuky

3 g

Vláknina

4.5 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (9.1 g) Sacharidy (85 g) Tuky (3 g) Vláknina (4.5 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (8.9 %) Sacharidy (82.8 %) Tuky (6.3 %) Vláknina (2.1 %)

Rýže červená je rýže (Oryza sativa), která prošla fermentací (pomocí červené kvasinky Monascus purpureus). Tento proces způsobí červené zbarvení rýže a současně i změnu obsahu některých živin. Rýže červená natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vláknina, vitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.

Rýže červená natural a zdraví

Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Červená rýže je typická vyšším obsahem specifických látek ovlivňujících metabolismus krevních tuků včetně cholesterolu. Mají podobný vliv, včetně vedlejších účinků, jako statiny (léky snižující cholesterol). Dále bylo zjištěno, že konzumace této rýže může v některých případech způsobit poškození svalových vláken. Je proto vhodné tento druh rýže konzumovat pouze ve specifických případech.

Rýže červená natural v kuchyni

Červená rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají především jako příloha.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.