Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Zrna
Energie kcal
430 kcal
Energie kJ
1797 kJ
Bílkoviny
9.1 g
Sacharidy
85 g
Tuky
3 g
Vláknina
4.5 g
Rýže červená je rýže (Oryza sativa), která prošla fermentací (pomocí červené kvasinky Monascus purpureus). Tento proces způsobí červené zbarvení rýže a současně i změnu obsahu některých živin. Rýže červená natural je nebroušená a neleštěná rýže. Díky absenci těchto technologických úprav jsou zachovány všechny důležité živiny - vláknina, vitamíny, minerální látky, fytochemické sloučeniny.
Rýže je bezlepková, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. Je významným zdrojem draslíku a hořčíku - oba prvky mají zásadní vliv na správné fungování srdečně-cévního systému. Zrna mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Červená rýže je typická vyšším obsahem specifických látek ovlivňujících metabolismus krevních tuků včetně cholesterolu. Mají podobný vliv, včetně vedlejších účinků, jako statiny (léky snižující cholesterol). Dále bylo zjištěno, že konzumace této rýže může v některých případech způsobit poškození svalových vláken. Je proto vhodné tento druh rýže konzumovat pouze ve specifických případech.
Červená rýže je univerzální obilovinou, zrna se používají především jako příloha.
Více o výukové
aplikaci ZOF.
Otestujte svoji
nutriční gramotnost.
Podívejte se na naši
nabídku kurzů.
Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.