
V horkých letních měsících, které nás v rámci pravidelného střídání ročních období teprve čekají, mám tendenci se ochlazovat konzumací čerstvého ovoce. Občas zahřeším přidáním ořechů – nejčastěji mandlí – ze kterých ale nejprve vyrobím mléko. Tato snaha mě sice stojí nějaký čas, ale přináší pomyslné ovoce v podobě změny termiky, která získá osvěžující charakter.
Protože je zima, nic takového z pozice vlastní zimomřivosti dělat samozřejmě nechci. Jmenovaným dobrotám se ale vyhýbat nebudu, pouze budu uvažovat chytře a zaměním čerstvé syrové ovoce za sušené. Situaci mi trochu komplikuje fakt, že řeším celodenní menu s požadavkem na nízký glykemický index, který se procesem sušení mírně zvyšuje, ale i toto je faktor, se kterým si elegantně poradíme.
Volba surovin
Rozum mi říká, že se chci držet pravidla výběru potravin typických pro naše geografické šířky, z ovoce proto sáhnu po sušených švestkách, meruňkách a jablcích. Ozdobím je nesolenými neloupanými mandlemi a budu na ně zírat v úžasu, jak jednoduchou, chutnou, termicky vhodnou a nutričně nabitou svačinu mám na talíři. Jenom se rozhodnout, ze které strany začít…
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Vlastnosti receptu
-
Miluju „kouzlení“ v kuchyni, protože velmi často složité a komplikované recepty nepřináší zdaleka takový výsledek, jako naopak ty nejjednodušší. Na první pohled skutečně velmi obyčejná kombinace, kterou dokáže na talíř aranžovat i tříleté dítě (alespoň u nás doma tomu tak je…), poskytuje nevšední podívanou. Množství obsažených bílkovin není na odlehčenou svačinu vůbec zoufalé. Sacharidů (pořád s nízkým glykemickým indexem) je tak akorát. Jediná nutriční disharmonie nás čeká u tuků, kterých je poměrově vůči ostatním složkám trochu více. Moje oko, které jsem za dlouhá léta „vycepoval“ tak, aby nazíralo na svět konstruktivně a proaktivně, vidí naopak pozitivum, kdy přítomnost sušeného ovoce snižuje poměr tuků pocházejících z mandlí. Takže velké hurááá.
-
Abych nezapomněl – množství vlákniny je excelentní, velká pochvala směrem k Matce přírodě.
-
Glykemický index jsme už zmínili, pro pořádek ale ještě zopakujeme: Syrové ovoce má glykémii nižší než jeho sušená forma, pořád se ale držíme v tabulkové kategorii nízkých parametrů.
-
Množství energie není také nikterak závratné. Z úst mnoha chytrých výživových poradců slýcháme neustále upozornění, že sušené ovoce je koncentrovaným zdrojem cukrů, tedy i energie, to samé platí i v případech konzumace ořechů a semen. Podíváme-li se na celkové zastoupení energie v dnešním receptu, je na běžnou svačinu naprosto standardní. Celková hodnota GI je také nízká, v případě kombinace těchto velmi příznivých ukazatelů bych se proto vůbec nebál dnešní dobrotu doporučovat i dietářům. Vždy ale jako svačinu, nikdy ne klasické „zobání“ večer u televize, tam už hrajeme jinou ligu.
-
Termický účinek je mírně zahřívající. Odpovědnost za tento výsledek jasně nese sušené ovoce, které právě procesem sušení umí výrazně změnit svůj termický charakter. Mandle, které v tomto směru mají neutrální dopad, pouze zesilují a „ustabilňují“ celý ohřívající dopad.
-
Energeticky nás svačina posouvá jinovým směrem. Toto platí samozřejmě pouze ve srovnání se standardem v podobě obilovin. V tomto receptu to ale ve skutečnosti funguje tak, že ovoce procesem sušení mění jinový charakter v jangovou tendenci. Mandle jsou díky vysokému obsahu tuků více jinové, objemový i váhový přebytek sušeného ovoce nás ale táhne ke středu. No není to paráda?
-
Čistě teoreticky by konzumace dnešní svačiny ovlivnila acidobazické tendence kyselejším směrem. Alespoň mě o tom za posledních několik let přesvědčovalo několik různých specialistů. Osobně to vidím tak, že mám-li k dispozici ovoce sušené na slunci nebo v sušáku při nízké teplotě a současně se nesnažím svačinu do sebe cpát jako ve finále mezinárodního šampionátu jedlíků, bude výsledek přesně opačný. Řečeno kulantněji – důkladné kousání a vychutnávání v klidu se zaměřením se na hluboké a pomalé dýchání bude podpořeno dostatečným zastoupením alkalického vápníku s hořčíkem a dostatkem antioxidantů, výsledek této rovnice je krásně zásadotvorný.
- Při rozmýšlení, pro jaké skupiny populace bude svačina vhodná, marně lovím v paměti, komu jej nedoporučím. Sportovci budou těžit z nízkého GI, dobře stravitelných bílkovin a dostatku energie. Dietáři především z nízké glykémie. Budeme-li řešit malé děti, tak u nižších věkových kategorií doporučím pouze mandle nastrouhat, popřípadě krátce spařit horkou vodou – mandle krásně změknou a my nemusíme mít obavy, že naše ratolesti riskují vylomení některého z prvních mléčných zoubků.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Doba přípravy
1 minuta
Přibližná cena
30 Kč / celá porce
Kategorie
Vhodné pro
Redukci hmotnosti
Těhotné
Sportovce
Děti od 12 měsíců
Děti od 3 let
Bezlepkovou dietu
Laktózově intolerantní
Vegetariány
Vegany
Vitariány
Diabetiky