Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Meruňka sušená

Kategorie: Ovoce / Sušené

Meruňka sušená

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

330 kcal

Energie kJ

1378 kJ

Bílkoviny

3.3 g

Sacharidy

70 g

Tuky

0.7 g

Vláknina

8.3 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3.3 g) Sacharidy (70 g) Tuky (0.7 g) Vláknina (8.3 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (4.2 %) Sacharidy (88.9 %) Tuky (1.9 %) Vláknina (5 %)

Meruňka je plod meruňky obecné (Prunus armeniaca), která běžně roste v podmínkách mírného pásma. Existuje několik druhů, kde tvar plodů je vesměs stejný, jejich hmotnost se pohybuje od 40 do 150 g, ve zralém stavu mají žlutooranžovou až načervenalou barvu. Původně pochází z Číny.

Meruňka sušená a zdraví

Meruňka je bohatým zdrojem draslíku, má proto vliv na činnost srdce a cév. Hodnota glykemického indexu sušené meruňky je mírně vyšší než u čerstvé. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Meruňka sušená v kuchyni

Sušená meruňka se běžně přidává do:
dezertů,
kaší.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.