Sladký salát s jablkem

Sladké varianty snídaní nebo svačin jsou stále oblíbenější. Trend zčásti nastartovali i výrobci cereálních směsí snažící se přesvědčit běžnou populaci, že tento styl stravování je skutečně zdravý.

O tom je samozřejmě možné polemizovat s ohledem na kvalitu, kterou produkují. My si tyto starosti ale nebudeme připouštět do vlastní reality, protože jsme schopni velmi snadno, rychle a především levně připravit takovou sladkou dobrotu sami.

Protože základem müsli směsí bývají vločky, a to nejčastěji ovesné (tedy lepkové), bude dnešní výzvou připravit bezlepkovou variantu, za kterou bude vděčná nemalá část naší populace.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Tradičně nejprve nahlédněme na nutriční hodnoty. U sladkých variant pokrmů musíme očekávat, že budou typicky vysokosacharidové. Nejinak je tomu i dnes. Základem receptu jsou vločky, které jsou zdrojem komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Zbytek doplňují jednoduché formy z ovoce a zeleniny. Protože je dnešní recept bohatý na vlákninu, bude i přes jeho vysoký stupeň sladkosti celková hodnota GI velmi nízká.

  2. Obsah bílkovin je nižší, než by si některé skupiny nadšených strávníků (například z oblasti sportovních aktivit) mohly přát. V případě zvýšené potřeby této složky bych neváhal přidat do receptu individuálně řešené množství rostlinného proteinového koncentrátu(volil bych rýžový nebo hrachový).

  3. Zastoupení tukůje na stejné gramážní úrovni jako u bílkovin. Z této pozice je vše v pořádku, jako koncentrovaný zdroj nijak výrazně a nežádoucím způsobem nezasáhne do celkového energetického potenciálu. Převažují nenasycené formy. V oblasti poměrů makroživin tedy označuji recept jako vyvážený.

  4. Termicky se recept bude chovat díky použitému koření ohřívajícímzpůsobem. Na tuto úpravu bych v zimních měsících určitě nezapomínal, „detaily“ tohoto typu umí být velmi důležité.

  5. Acidobazicky se pokrm bude chovat mírně kyselinotvorně. Toto je logické, kombinace obiloviny s ovocem nemůže ani dopadnout jinak.

  6. Úroveň stravitelnosti se pohybuje na velmi dobré úrovni. Mohla by být ještě lepší, když bychom část použitých surovin tepelně upravili.

  7. Salát bych s ohledem na množství živin i energie použil na snídani i na svačinu. Není tady nic, co by mě mělo přesvědčit, že by jedna nebo druhá varianta měla být lepší či horší.

  8. Kromě celiaků se recept bude líbit i sportovcům, nejčastěji jako první „rychlovka““ po tréninku.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.