Powered by Smartsupp
Kurzy ATAC

Vločky pohankové

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky

Vločky pohankové

Nutriční hodnoty (100 g):

Energie kcal

406 kcal

Energie kJ

1697 kJ

Bílkoviny

10 g

Sacharidy

76 g

Tuky

2 g

Vláknina

14 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (10 g) Sacharidy (76 g) Tuky (2 g) Vláknina (14 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (10.3 %) Sacharidy (78.3 %) Tuky (4.4 %) Vláknina (6.9 %)

Pohankové vločky se vyrábí lisováním napařených zrn pohanky (Fagopyrum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace). 

Pohankové vločky a zdraví

Pohankové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu. Jsou bohatým zdrojem rutinu, který podporuje pružnost a pevnost žil. Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Pohankové vločky v kuchyni

Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
polévek,
kaší, 
karbanátků
müsli směsí. 
Je možné z nich vyrobit pohankové mléko. Mají příjemnou oříškovou chuť.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.