Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Vločky
Energie kcal
406 kcal
Energie kJ
1697 kJ
Bílkoviny
10 g
Sacharidy
76 g
Tuky
2 g
Vláknina
14 g
Pohankové vločky se vyrábí lisováním napařených zrn pohanky (Fagopyrum). Díky tomuto procesu se inaktivují enzymy, které by způsobily oxidaci některých složek. Takto se zabrání kvalitativnímu znehodnocení celé potraviny, stabilní zůstane i chuť (hořká chuť je projevem oxidace).
Pohankové vločky jsou bezlepkové, jsou tedy vhodné pro bezlepkovou dietu.
Jsou bohatým zdrojem rutinu, který podporuje pružnost a pevnost žil.
Vločky mají střední hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Běžně se používají do slaných i sladkých pokrmů:
- polévek,
- kaší,
- karbanátků,
- müsli směsí.
Je možné z nich vyrobit pohankové mléko.
Mají příjemnou oříškovou chuť.