Robi řízek s bramborovým salátem

Nedávno jsem byl atakován zákeřným vegetariánským dotazem, jak moc dokonalý (= zdravý) je řízek s bramborovým salátem.

OK, dělám si srandu, dotaz zněl příbuzně – jak moc si vegetarián pomůže, když místo řízku usmaží jeho rostlinnou variantu. Nedalo mi to a dal si tu práci vše vyrobit, aby následné řádky mohly být provázeny i vizuálním efektem.

Rostlinnou alternativu řízku jsem po krátkém zamyšlení zvolil robi. Nabízel se ještě seitan, ale i přes silně příbuzné složení, jako má robi, je přece jenom podstatně měkčí konzistence a do podobnosti s klasickým vepřovým řízkem má mnohem dál.

Takže – nejprve bramborový salát, ten je výrobně náročnější. Záměrně volím klasickou a současně jednodušší recepturu bez vajec. Už samotná přítomnost majonézy mi rve srdce, i když bych na stranu druhou mohl použít bílý jogurt. Klasika je ale klasika, takže záměrně zůstaneme u majonézy - o to pestřeji pak bude vypadat celkové hodnocení, na kterém si mj. ukážeme, jak jedna jediná surovina může posunout celkovou charakteristiku pokrmu do odlišných úrovní.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pokud se na talíř budeme dívat skutečně otevřenýma očima, kdy skrze zrakový vjem doputují informace do mozku a my je nepředáme dál našemu žaludku, který má tendenci si s námi dělat, co se mu zlíbí, dojdeme k následujícím úvahám:

Polovina talíře v podobě robi a rajčat je nutričně vcelku v pořádku, vynecháme-li z hodnocení celiaky. Druhá polovina zastoupená bramborovým salátem už tak v pořádku není. K dokonalosti chybí absence majonézy (můžeme vést diskuze, zda bychom soutěž superzdravého jídla vyhráli se sojanézou nebo bílým jogurtem, to už je ale otázka do hodně žhavé pranice, na kterou bych osobně koukal z pozice přísloví „z bláta do louže“). Možná bych volil čerstvé a syrové zdroje papriky a okurky, což se ale na stranu druhou v mnoha domácnostech i děje.

  1. Podíváme-li se na složení kompletně, zjistíme, že úroveň stravitelnosti z hlediska spotřeby energie při trávení je minimálně na polovičních hodnotách, než v případě vepřového řízku v trojobalu.

Může se ale do mysli vkrást zákeřná myšlenka – a co řekne Pan Žlučník na dávku tuků z majonézy? Ty sice do specificko-dynamického účinku nikterak výrazně nezasáhnou, v některých částech trávicího traktu je ale umíme cítit docela nehezky…

  1. Brambory se zeleninou a tukem jsou jinové, ochucené robi má jangový vliv. Na první pohled se recept může tvářit harmonicky, je to ale pouze zdání, které krásně klame. Jin tendence je příliš extrémní, dvacetiprocentní zastoupení bílkovin (navíc rostlinných) nemá šanci přivést výsledek k pomyslné rovnováze. Navíc je svět zařízen tak, že rovnováhy v tomto směru nejsme schopni dosáhnout kombinací dvou protichůdných tendencí zahnaných do extrému (matematika to umí, smysl jinu a jangu ale leží trochu někde jinde).

  2. Termicky se blížíme k neutralitě (osmahnuté robi lehce ohřívající, zbytek ingrediencí inklinuje k ochlazujícímu účinku). Takže pokud nebudeme kouzlit s vyššími dávkami cibule a pepře, jsme v pozici termicky chladnější sféry.

  3. Když budu přemýšlet, komu bych takový recept doporučil, už z uvedených důvodů se mi nabízí pouze hazardéři s vlastním zdravím, i když použité robi a výsledný vegetariánský efekt je našemu zdraví podstatně příznivější, než je tomu v případech české klasiky v podobě vepřového řízku. Je potřeba ale znovu zdůraznit, že výměnou majonézy za jinou surovinu se změní většina hodnot – ne zrovna dvakrát extrémně, ale přesto...

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

35 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro






Podobné recepty