Pohankový perník s oříšky

Perníkové dobroty jsou typické především svojí charakteristickou chutí. Na komerční úrovni se v běžné prodejní síti setkáváme s produkty, jejichž nešvarem je vysoký podíl jednoduchých cukrů, často i nasycených tuků, a v neposlední řadě i mnoha „zbytečných“ aditiv.

Šikovné ruce nadšence do racionálního stravování jsou ale naštěstí schopny připravit v domácích podmínkách sladce chutnající lahůdku, která bude vykazovat naprosto odlišné charakteristiky. A to vše s vědomím, že výsledná chuť bude odpovídat pouze a jenom našim vlastním požadavkům.

Pusťme se proto bez dalších řečí do práce. Tradičně se nejedná o nic náročného, co bychom nebyli schopni zvládnout.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. U sladkostí, které jsou v naprosté většině případů typicky vysokosacharidové, mám vždy největší radost z toho, že je umíme připravit nutričně vyvážené. To znamená, že zastupují dostatečné množství bílkovin, máme pod kontrolou objem i kvalitu tuků a současně hodnota glykemického indexu je na optimální úrovni. A všechno toto se nám dnes skvěle podařilo.

  2. Ryze rostlinné bílkoviny jsou dobře stravitelné. V celkovém množství převažují nad tuky, což je většinou naším cílem.

  3. Tuky převažují nenasycené, jejich množství je na únosném minimu. To znamená, že si na perníku mohou s chutí pochutnat i lidé snažící se zhubnout nějaké to kilo.

  4. Líbí se mi celkové množství vlákniny. V jedné porci perníku třetina doporučené denní dávky, tomu říkám vzácnost.

  5. Celkové množství energie v jednom kousku odpovídá jedné středně velké svačině. Od tohoto faktu by se měla odvíjet i naše snaha o manipulaci s perníkem v rámci celodenního systému stravování.

  6. Termicky je perník mírně ochlazující, z acidobazického hlediska pak středně kyselinotvorný.

  7. Jako sportovec si s radostí vychutnám perník i jako poslední jídlo před tréninkem, kde mi z pozice obsahu živin správným způsobem nastartuje metabolismus a kvůli chuti zvedne náladu.

  8. Protože neustále roste počet inzulínově rezistentních jedinců a následně diabetiků 2.typu, vyplatí se poznamenat, že i tato nemalá skupina populace si může s chutí a radostí užít dnešní dobroty.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

60 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

11 Kč / jedna porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro








Podobné recepty