Pohankový krém s čerstvým ovocem

Výraz „krém“ má tendenci vyvolat v mysli gurmána vlnu emocí. Není se ani co divit, protože pod označením „krémová chuť“ máme zafixováno něco, co je lahodné, jemné, nevtíravě pronikavé…

Existuje spousta různých druhů krémů, které se liší nejen svojí chutí, ale především složením. I přes stále rostoucí zájem populace o racionální stravování se bohužel nachází příliš málo lidí, kteří si v případech pokrmů s krémovou konzistencí kladou otázku „Z čeho je to vyrobeno?“.

Mozek zmítaný emocemi, které vznikají z endorfinů, nemá příliš šancí se vzbouřit a jít proti proudu. My se ale o to dnes pokusíme s vědomím, že krém, který si připravíme, bude nejen chutnat, ale budeme mít také plně pod kontrolou kvalitu jednotlivých surovin.

Takže pryč s nasycenými tuky, jednoduchými vysokoglykemickými cukry, ochucovadly a jinými serepetičkami – dnešek jde v duchu ryzí a nefalšované racionality!

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Protože je základem krému pohanka, je předem jasné, že jsme připravili vysokosacharidovou lahůdku. Obsah cukrů je mírně vyšší, na stranu druhou převažují nízkoglykemické. Pouze proces mixování mírně zvýší hodnoty GI, ale i tak se budeme pohybovat na spodních hodnotách střední úrovně.

  2. Zastoupení vlákniny je v pořádku, drží se na průměrných hodnotách.

  3. Bílkovin není sice mnoho, ale o propadák se také nejedná. Pokud budu koncipovat dnešní krém jako svačinu či předkrm k hlavnímu chodu, nemám si na co stěžovat. Jsou ryze rostlinného původu a dobře stravitelné.

  4. Množství tuků nepřevyšuje hodnoty běžného standardu racionálně pojatého pokrmu. Sice převažují nasycené, ale v tomto případě zrovna ty zdravotně prospěšné.

  5. Celkový obsah energie odpovídá významu celého pokrmu. Jako svačina ok, u snídaně budou mít někteří hladovci potřebu se dojíst, jako předkrm mírně vyšší průměr.

  6. Termická tendence bude mírně ochlazující. Zimomřiví jedinci nechť si při přípravě pomohou vhodným ohřívajícím kořením.

  7. Acidobazicky se budeme pohybovat v mírně okyselujících tendencích.

  8. Dětem je v hodné z důvodu přítomnosti některých druhů ovoce nabídnout od jednoho roku věku. Sportovcům se bude líbit krém buď jako první potréninkové jídlo, případně jako poslední předzátěžový pokrm.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

5 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

18 Kč / celá porce

Kategorie

Dezerty

Vhodné pro









Podobné recepty