Pohankové smoothie

Počet celiaků a jedinců s nesnášenlivostí lepku neustále roste. Tento smutný obrázek reality západního světa se ale můžeme snažit prosvětlit bezlepkovými recepty, mezi které zařadíme i ten dnešní. Kouzlo smoothie nespočívá jenom v jejich jednoduché přípravě a podmanivé chuti, ale i většího množství vlákniny a úrovně stravitelnosti, což si hned ukážeme.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Hned v úvodu prohlásím, že se mi nutriční charakteristika bezlepkového smoothie moc líbí. Důvodem je vyváženost, o které si rád nechávám zdát a po probuzení z tohoto snu velmi aktivně uvádím do praxe.

  2. Obsah bílkovinje na hranici rozumného minima. To znamená, že v žádném případě nejsou přítomny v nikterak zázračném množství. Na stranu druhou pro období svačiny, kdy se tyto koktejly konzumují nejčastěji, je to pro průměrného člověka tak akorát. Jsou rostlinného původu, nemalá část pochází z chiasemínek a quinoi, úroveň stravitelnostia biologické kvality je tedy hodně zajímavá.

  3. Obdobně budeme mluvit i o tucích. Jsou zastoupeny ve stejném množství jako bílkoviny, většinu z nich jsme získali z chia a quinoi. Kombinace vskutku exotická, pro konzumenta bude ale nejdůležitější fakt, že ve smoothie nalezne nemalý poměr omega-3 tuků. Nevím, jak vy, ale já bych jásal.

  4. Koktejl je typicky vysokosacharidový, což lze samozřejmě předpokládat. Sacharidy jsou převážně komplexní, s nízkým glykemickým indexem.

  5. Ukázkové je i množství vlákniny, která zvyšuje pocit zasycení a současně tlačí hodnoty glykémie dolů. Tedy pozitivum ve všech směrech.

  6. Chia semínka jsou zdrojem nemalého spektra různých minerálů. Skvěle se tak doplňují s banánem jako bohatým zdrojem draslíku. Z této pozice se mi dnešní smoothie líbí jako rozumná varianta předtréninkového jídla u sportovců.

  7. Termicky bude recept s největší pravděpodobností ochlazující. Toto ale bude záležet na množství použitého perníkového koření, které má schopnost vést výsledek ohřívajícím směrem. Protože je naprostá většina surovin termicky ochlazujících, budeme se muset hodně snažit tuto tendenci zvrátit, což při tomto postupu riskujeme příliš velký posun chuti nesprávným směrem.

  8. Kombinace bezlaktózovéa bezlepkovécharakteristiky otevře bránu nemalému počtu zájemců o konzumaci dnešní sladkosti. Nemám tím na mysli pouze jedince postižené konkrétními zdravotními problémy. Bezlepkové recepty jsou stále oblíbenější a více a více lidí je postupně zařazuje do svého jídelníčku.

  9. Pokud budete chtít nabídnout koktejl i svým dětem, s malými dávkami můžete počítat od cca 18 měsíců, plnohodnotně pak od 3 let.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.