Kurzy ATAC

Nápoj quinoový

Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mléka

Nápoj quinoový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

73 kcal

Energie kJ

304 kJ

Bílkoviny

3 g

Sacharidy

12 g

Tuky

1 g

Vláknina

0.4 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (3 g) Sacharidy (12 g) Tuky (1 g) Vláknina (0.4 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (17.3 %) Sacharidy (69.2 %) Tuky (12.4 %) Vláknina (1.1 %)

Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z pseudoobiloviny quinoi (Chenopodium quinoa)

Quinoové mléko a zdraví

Quinoové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy.
Mléko neobsahuje lepek, je tedy vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku.
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků.
Quinoové mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.

Quinoové mléko v kuchyni

Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Quinou je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.