Kategorie: Obiloviny bezlepkové / Mléka
Energie kcal
73 kcal
Energie kJ
304 kJ
Bílkoviny
3 g
Sacharidy
12 g
Tuky
1 g
Vláknina
0.4 g
Jedná se o rostlinnou náhražku klasického mléka vyráběné z pseudoobiloviny quinoi (Chenopodium quinoa).
Quinoové mléko neobsahuje laktózu, je tedy vhodné i pro osoby trpící intolerancí laktózy.
Mléko neobsahuje lepek, je tedy vhodné pro jedince s nesnášenlivostí či alergií na tuto složku.
Je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin. Na rozdíl od živočišného mléka obsahuje minimum tuků.
Quinoové mléko má nízkou hodnotu glykemického indexu. Je to důležitá informace především pro lidi:
- s inzulínovu rezistencí,
- postižené diabetem,
- v redukčních dietách.
Mléko má typickou výraznou chuť a vůni. Jeho použití je stejné jako u mléka živočišného - je určeno:
- pro přímou konzumaci,
- do kaší,
- do smoothie,
- jako součást zálivek,
- do omáček,
- pro pečení sladkostí...
Je snadné jej vyrobit i v domácích podmínkách: Quinou je potřeba nejprve uvařit v nesolené vodě a poté jej skrze jemnou látku nebo síto důkladně protlačit.