Plněné žampiony

Český národ je gastronomicky velmi zvláštní. Na straně jedné jsme světoví přeborníci ve výrobě i konzumaci piva, vyžíváme se v konzumaci obtížně (pozitivně) hodnotitelných pokrmů typu svíčková na smetaně či vepřo-knedlo-zelo a každým coulem toužíme kupovat co nejlevnější potraviny. Na straně druhé vyčníváme mezi okolními národy konzumací hub, které je možné upravovat nekonečně různorodými způsoby. Pokud jsou houby pěstovány na kontrolovaných substrátech a jejich strávníci tak mají „jistotu“ absence těžkých kovů, umí být tato skupina potravin vděčným zpestřením zbytečně stereotypního jídelníčku. Hlavní věc, na kterou je potřeba se zaměřit, je jejich poměrně obtížná stravitelnost, kterou se budeme snažit zlepšovat důkladnou tepelnou úpravou.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Houby jsou nutričně velmi chudé. S výjimkou vlákniny a minerálních látek v nich mnoho dalších zajímavých živin nenajdeme. V kombinaci s dalšími použitými surovinami se ale naskýtá jiný obrázek. Pomineme-li mírně vyšší zastoupení tuků (které je ale možné elegantně korigovat použitím olivového oleje, což by měli dělat všichni zájemci o redukci hmotnosti), je poměr živin vcelku harmonický.

  2. I přes fakt, že je recept důkladně tepelně upravený, je jeho glykemický index stále velmi nízký. Diabetici včetně zbytku světa, jehož životním úkolem je sledovat glykémii ve stravě i v krvi, tak mohou jásat.

  3. V oblasti živin je potřeba ještě poukázat na zastoupení laktózy. Faktem je, že je přítomna. Na stranu druhou – pokud zvolíme buvolí mozzarellu, kde je laktóza obsažena ve velmi sporadickém množství, nemusí se z dnešního receptu stát žádná noční laktózová můra.

  4. Energeticky je pokrm dominantně jin, důkladná tepelná úprava (vaření, dušení, pečení) výrazně usnadnila úroveň jeho stravitelnosti – u kombinace hub se sýrem poměrně důležitá informace.

  5. Termicky je recept ohřívající – odpovědnost nesou zastoupené druhy koření (pepř, česnek, cibule).

  6. Acidobazicky se pohybujeme v mírně kyselejším režimu, nic dramatického (tedy ani nebezpečného) za tímto nehledejme.

  7. Recept jsme postavili na žampionech – hlavním důvodem je jejich dobrá dostupnost a víceméně i kvalita (pěstování na kontrolovaných substrátech). Pokud patříte mezi vášnivé houbaře a nacházíte se uprostřed houbařské sezóny, nebojte se využít potenciál i jiných druhů hub, z chuťových důvodů nejlépe těch šťavnatějších (hříbky).

  8. Pokud budeme držet pod kontrolou množství pepře a česneku, není potřeba mít obavy a dát ochutnat i dětem od dvou let věku. Určitě nebudou protestovat.

  9. Většinou se houby nedoporučují sportovcům krátce před výkonem ani po něm. Důvodem je jejich stravitelnost, makrobiotici navíc budou protestovat kvůli jejich silně jinovému zatížení. My jsme ale dnes houby důkladně tepelně upravili, tyto obavy se nás proto netýkají.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.