Mungo polévka

Fazole mungo umí být vděčným pomocníkem ve zdravé kuchyni. V řadě luštěnin, kam kategoricky patří, jsou zapsány jako velmi dobře stravitelné se snadnou úpravou. Dnes si připravíme polévku, která předčí očekávání mnoha strávníků svojí nutriční výbavou, chutí i snadnou výrobou.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Pomineme-li hodnocení dnešní polévky z chuťového hlediska, což je otázka ryze individuální, zcela určitě nemůžeme být zklamáni z její nutriční výbavy. Jedním slovem bych si ji dovolil charakterizovat jako vyváženou. Poměr jednotlivých živin v jedné porci obohacený o kváskové pečivo nám skutečně dává obrázek harmonické dokonalosti.

  2. Obsah bílkovin je víc než ukázkový, kombinace luštěni a obilovin nahrává na smeč jejich plnohodnotnosti.

  3. Zastoupení sacharidů dominuje celé porci receptu, jsou dobře stravitelné a především s nízkým glykemickým indexem.

  4. Mungo i žito jsou obecně známé minimálním zastoupením tuků, takže tato uvedená kombinace nahrává označení „dietní pokrm“, alespoň z pohledu přítomnosti vysokoenergetických tuků.

  5. Nadprůměrně vysoký je i obsah vlákniny, který přispívá ke snížení GI celého pokrmu a podporuje tak peristaltiku střevního traktu.

  6. Termicky je polévka mírně ohřívající, na „vině“ je především nemalé množství použitého česneku.

  7. Energeticky se pokrm pohybuje v oblasti vyvážených poměrů jin a jang tendencí. I za toto bychom měli být vděčni, podobných příležitostí se v každodenním jídelníčku průměrné populace nenajde až tak mnoho.

  8. Tepelná příprava pokrmu, vysoký poměr bílkovin a zastoupení česneku směřují acidobazicitu do mírně kyselinotvorných hodnot. Určitě se bude vyplácet jako druhý chod po polévce zařadit cokoli s opačnou charakteristikou, tedy tendencí k zásadotvorným parametrům.

  9. Z důvodu vyššího množství použitého česneku by měli být opatrní s konzumací polévky především žlučníkáři.

  10. Úroveň stravitelnosti polévky je velmi dobrá – vnímáno s ohledem na fakt, že na talíři máme luštěninu (která jako jedna z mála prakticky nenadýmá, tzn. obsah antinutričních látek je tady velmi nízký).

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.