
Fazole mungo umí být vděčným pomocníkem ve zdravé kuchyni. V řadě luštěnin, kam kategoricky patří, jsou zapsány jako velmi dobře stravitelné se snadnou úpravou. Dnes si připravíme polévku, která předčí očekávání mnoha strávníků svojí nutriční výbavou, chutí i snadnou výrobou.
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Vlastnosti receptu
-
Pomineme-li hodnocení dnešní polévky z chuťového hlediska, což je otázka ryze individuální, zcela určitě nemůžeme být zklamáni z její nutriční výbavy. Jedním slovem bych si ji dovolil charakterizovat jako vyváženou. Poměr jednotlivých živin v jedné porci obohacený o kváskové pečivo nám skutečně dává obrázek harmonické dokonalosti.
-
Obsah bílkovin je víc než ukázkový, kombinace luštěni a obilovin nahrává na smeč jejich plnohodnotnosti.
-
Zastoupení sacharidů dominuje celé porci receptu, jsou dobře stravitelné a především s nízkým glykemickým indexem.
-
Mungo i žito jsou obecně známé minimálním zastoupením tuků, takže tato uvedená kombinace nahrává označení „dietní pokrm“, alespoň z pohledu přítomnosti vysokoenergetických tuků.
-
Nadprůměrně vysoký je i obsah vlákniny, který přispívá ke snížení GI celého pokrmu a podporuje tak peristaltiku střevního traktu.
-
Termicky je polévka mírně ohřívající, na „vině“ je především nemalé množství použitého česneku.
-
Energeticky se pokrm pohybuje v oblasti vyvážených poměrů jin a jang tendencí. I za toto bychom měli být vděčni, podobných příležitostí se v každodenním jídelníčku průměrné populace nenajde až tak mnoho.
-
Tepelná příprava pokrmu, vysoký poměr bílkovin a zastoupení česneku směřují acidobazicitu do mírně kyselinotvorných hodnot. Určitě se bude vyplácet jako druhý chod po polévce zařadit cokoli s opačnou charakteristikou, tedy tendencí k zásadotvorným parametrům.
-
Z důvodu vyššího množství použitého česneku by měli být opatrní s konzumací polévky především žlučníkáři.
- Úroveň stravitelnosti polévky je velmi dobrá – vnímáno s ohledem na fakt, že na talíři máme luštěninu (která jako jedna z mála prakticky nenadýmá, tzn. obsah antinutričních látek je tady velmi nízký).
Odemkněte si tento recept
Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.
Doba přípravy
20 minut (bez namáčení)
Přibližná cena
8 Kč / 1 porce