Mandlový humus

Humus je slovo, které má v češtině vcelku jasný význam. Konkrétně označuje směs odumřelých částí živočichů a rostlin v půdě - tedy nic, co by lahodilo oku rozmazleného gurmeta.

Gastronomie ovšem rozumí pod tímto pojmem trochu něco jiného. Pokud jej napíšeme pod správným označením – tedy humous (v originále pak hoummus) – oko gurmeta zajiskří a uvidí tradiční arabskou pomazánku z cizrny.

Na ni se ale na tomto místě zaměříme jindy, dnes si pochutnáme na „mutantovi“, jehož základ položí superzdravé mandle.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Mandlovému humusu z pochopitelných důvodů dominují tuky. Od nich se odvíjí i množství celkové energie, která není zrovna nejnižší. To je pro některé racionálně uvažující jedince impulsem k tomu nenaložit si celou porci, ale nechat něco málo i přátelům slintajícím u našeho talíře.

  2. Tuky jsou převážně nenasycené, v menším zastoupení nám jejich konzumace v žádném případě tedy nemusí vadit.

  3. Zastoupení bílkovin není nijak tragické, celkové jejich množství v kombinaci s jejich rostlinným původem nám dává záruku snadné stravitelnosti a kvalitativně se blížící plnohodnotnosti.

  4. Energeticky je dnešní svačina typicky uvolňující.

  5. Z pohledu acidobazicity se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. Důvodem je chytře zastoupené spektrum syrové zeleniny.

  6. Termicky je recept mírně ochlazující – odpovědnost nesou tuky a zelenina. S blížícím se létem je to informace, kterou budeme umět využít ve svůj prospěch.

  7. Dnešní specialitu bych použil buď jako odlehčenou formu snídaně, po které bych „páchal“ především aerobně zaměřenou aktivitu. Další možností je svačina, v tomto případě také předtréninková nebo dopolední.

  8. Co bych nedělal, tak je volba receptu na večeři. Tuky a jejich energie mi před spaním nedávají příliš velký smysl, je zbytečné „krmit“ zásobní tuky na těle.

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.