Losos na grilu s rýží

Losos se v průběhu posledních let stal velmi oblíbenou rybou na českém talíři. Na rozdíl od nebohého kapra je v našich končinách považován za podstatně „modernější“ rybu, což je vcelku nešťastné a smutné současně a toto deformované mínění bychom měli začít rychle měnit. Protože je dnes na talíři losos a ne kapr, věnujme se prozatím této specialitě, českého kapříka vezmeme na paškál jindy.

U všech ryb obecně platí, že se rychle kazí, proto je nejlepší volit co nejčerstvější. S živým lososem se na pultech moc často nepotkáme, pozornost tedy zaměříme na chlazené varianty. Mražená ryba nese riziko „poruchy“ čerstvosti a vyššího množství vody, kterou její výrobci rádi do potraviny schovávají. I přesto, že zákon hovoří jasnou řečí a diktuje oznamovat přítomnost takto pokoutně přidávané vody na etikety formou pojmů jako je glazura nebo injektáž, ne vždy se s touto poctivou etikou v podnikání v potravinářském průmyslu setkáme. Navíc proč kupovat potravinu, kde platíme i za vodu, rozum toto nebere…

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Vlastnosti receptu

  1. Klíčová je vždy volba surovin, kde platí svaté pravidlo, že z nekvalitního základu nemůžeme vyrobit žádný zázrak (chuťový možná ano za předpokladu, že vše „přerazíme“ kořením, ale předpokládejme, že se nechceme ubírat slepými cestami). Koupit na našem trhu lososa z volného moře není zrovna jednoduché, podstatně rozšířenější faremní velkochov nám bohužel podsouvá riziko reziduí antibiotik a hormonů. Dejme tomu, že se alespoň demokraticky shodneme na chlazené čerstvé rybě.

  2. Rýži volíme zásadně natural, z nutričního hlediska je vcelku jedno, zda je dlouhozrnná, kulatozrnná nebo basmati.

  3. Hluboce mražené fazolové lusky jsou dostupné i v bio kvalitě. V letních měsících můžeme sáhnout po čerstvých nemražených zdrojích, u kterých se na talíři smiřme, že budou mít poněkud odlišnou chuť ve srovnání se svým mraženým bráchou.

  4. Nutričně si vedeme velmi dobře – porce je plná plnohodnotných a poměrně dobře stravitelných bílkovin, lehce stravitelných škrobů a dostatku vlákniny. Z toho vyplývá i poměrně nízký glykemický index pohybující se ve středních hodnotách.

  5. Lehce vyšší zastoupení tuků pocházejících z tučného lososa navyšuje energetický příjem, proto bych se vyhnul konzumaci takového jídla v pozdně večerních hodinách (platí pro všechny, kteří jsou obětí populačních statistik a vydali se cestou nekompromisního nabírání na váze, kterou nemají pod kontrolou). To ale nemusí platit u sportovců, u kterých naopak shledávám tento recept jako vcelku zdařilý.

  6. Z termického hlediska se ubíráme lehce ohřívajícím směrem.

  7. Energeticky se bavíme o vcelku neutrálním pokrmu s mírnou tendencí k uvolňujícímsměrům (losos se solí a sójovou omáčkou jsou zpevňující, rýže, fazolky a koření lehce uvolňující, tuk ve vyšším zastoupení je typicky uvolňující), tedy v průměru nikde žádný extrém.

  8. Losos jako zdroj omega-3 tuků je vhodný i pro menší děti, oficiální doporučení směřují k hranici jednoho roku věku. U dětí obzvlášť bych kladl důraz na volbu kvalitního a čistého zdroje masa...

Odemkněte si tento recept

Po odemknutí se zobrazí seznam ingrediencí a postup přípravy receptu.

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

35 Kč / celá porce

Kategorie

Hlavní chody

Vhodné pro





Podobné recepty