Kurzy ATAC

Olej slunečnicový

Kategorie: Tuky a oleje / Rostlinné

Olej slunečnicový

Nutriční hodnoty (100 ml):

Energie kcal

891 kcal

Energie kJ

3728 kJ

Bílkoviny

0 g

Sacharidy

0 g

Tuky

99 g

Vláknina

0 g

Hmotnostní poměry makroživin

Bílkoviny (0 g) Sacharidy (0 g) Tuky (99 g) Vláknina (0 g)

Energetické poměry makroživin

Bílkoviny (0 %) Sacharidy (0 %) Tuky (100 %) Vláknina (0 %)

Slunečnicový olej je získáván lisováním semen jednoleté rostliny rodu slunečnice (Helianthus), která získala jméno podle řeckého boha slunce Helia. Původně rostlina pochází ze Severní Ameriky, odkud se rozšířila do celého světa. V Evropě se začala pěstovat koncem 16. století a u nás je v současné době po řepce nejdůležitější olejnatou plodinou. 

Slunečnicový olej a zdraví

Slunečnicový olej obsahuje vysoký podíl polynenasycených (omega-6) tuků, které v tomto zastoupení mají významný vliv na funkci srdečně-cévního systému a nervové soustavy. Významný je i podíl vitamínu E, který zvyšuje antioxidační kapacitu organismu.

Slunečnicový  olej v kuchyni

Slunečnicový olej se doporučuje pro studenou i teplou kuchyni:
- k ochucení salátů,
- k přípravě dresinků,
- jako součást zálivek,
- k ochucení těstovin,
- při výrobě pomazánek,
- při přípravě majonéz,
- k výrobě omáček,
- k přípravě moučníků,
- k ochucení kaší,
- k pečení i smažení.

Kam dále?

Více o výukové
aplikaci ZOF.

Otestujte svoji
nutriční gramotnost.

Podívejte se na naši
nabídku kurzů.

Přečtěte si, jak naše kurzy
hodnotí absolventi.